Da li je ovo početak kraja?

Prošle godine praznike je pokvarila pojava alfa soja, a ovog puta "krivac" je novi, zarazni omikron, piše "Jutarnji list".

Izvor: Blic, Jutarnji list

Ponedeljak, 27.12.2021.

14:10

Da li je ovo početak kraja?
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Božićni praznici u Velikoj Britaniji ponovo su obeleženi naglim porastom broja zaraženih koronavirusom. Slična situacija je i u drugim zemljama širom Evrope, preneo je Blic pisanje tog hrvatskog portala.

U brojnim britanskim restoranima, pubovima i noćnim klubovima otkazuju se proslave, a zemlja je na pragu još jedne sumorne Nove godine. Britanski zdravstveni sistem (NHS) ponovo je upozorio na moguće preopterećenje bolnica zbog rasta broja teško obolelih pacijenata, iako niz stručnjaka smatra da je verovatnoća takvog scenarija mala.

Ipak, samo pominjanje ekstremnog scenarija budi strahove da bi oštre mere mogle da oblikuju praznike u Evropi i u godinama koje su pred nama.

Na prvi pogled, sličnosti ovogodišnjeg rasta broja zaraženih sa situacijom od prošle zime je "zapanjujuća" – za samo nekoliko nedelja naglo je porastao broj inficiranih koronavirusom. Ipak, ovogodišnji broj hospitalizacija i smrti trenutno je veoma nizak, a najnovije istraživanje sugeriše da omikron uzrokuje daleko manji broj teških oboljenja u odnosu na ranije sojeve.

Iako autori studije smatraju da je to dobra vest, pozvali su na oprez. Broj novozaraženih na dnevnoj bazi i dalje raste – u petak je u Britaniji bilo rekordnih 122.000 slučajeva, a procenjeno je da je prošle nedelje u zemlji bilo 1,7 miliona aktivnih slučajeva.

Ključna je stvar da su novozaraženi uglavnom mlađe osobe, zbog čega su neki naučnici upozorili da bi broj hospitalizacija mogao da skoči ako bi starija populacija počela da oboleva od omikrona. S druge strane, veliki broj ljudi a posebno oni stariji, vakcinisani su sa dve doze a neki i sa busterom, čime su dobili značajnu zaštitu od novog soja.

Kako će ovi različiti faktori da utiču na brojeve nije još poznato. Podaci se još uvek analiziraju i prerano je za bilo kakav konačni zaključak.

"Imamo neizbežno zaostajanje od trenutka zaraze do hospitalizacije. U međuvremenu moraju da se donesu političke odluke, a to nije jednostavno", rekao je epidemiolog Mark Vulhaus sa Univerziteta Edinburg.

Mnogi naučnici smatraju da dokazi potvrđuju da će koronavirus konačno da izgubi moć izazivanja težih oboljenja, a tom stavu doprinose i nedavna istraživanja u Škotskoj, Engleskoj i Južnoafričkoj Republici, odakle je omikron potekao.

"Imam osećaj da je ova varijanta prvi korak u procesu u kojem se virus prilagođava ljudskoj populaciji kako bi izazvao benignije simptome. U određenom smislu, to je prednost virusa ako utiče na ljude tako da se ne razbole previše – jer tako mogu da idu okolo i druže se sa ostalima i još više šire virus", rekao je dr Džulijan Tang, profesor Univerziteta Lester.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: