Zelenski: Nepromenjen kurs Kijeva u pridruživanju NATO

Kurs Ukrajine u pogledu pridruživanja NATO-u ostaje nepromenjen, a podrška tome u zajednici raste, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

12:20

Zelenski: Nepromenjen kurs Kijeva u pridruživanju NATO
Foto: Depositphotos/reflextions

On je to rekao posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Naš evroatlantski kurs ostaje nepromenjen, a podrška tome u ukrajinskom društvu raste", izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare posle sastanka sa Stoltenbergom, a prenosi RIA Novosti.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je nešto ranije izjavio da niko ne treba da odlučuje o izgledima za članstvo zemlje u EU i NATO, osim ukrajinskog naroda i tih asocijacija.

Ukrajinski parlament je u februaru 2019. godine usvojio amandmane na ustav, čime je osiguran kurs zemlje ka EU i NATO-u.

Ukrajina je postala šesta država koja je dobila od NATO-a status partnera sa unapredjenim mogućnostima.

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije da će Ukrajina, da bi pristupila Alijansi, morati da ostvari niz kriterijuma za čiju će implementaciju trebati dosta vremena.

Stručnjaci smatraju da Kijev neće moći da aplicira za članstvo u NATO-u u narednih 20 godina, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: