"Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima"

Hisni Gucati, optužen za ometanje suda i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom u Hagu da mu se protivi zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/EFE/ PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL
EPA/EFE/ PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Svedočeći u svoju odbranu Gucati je rekao da je to razlog zbog kojeg je, zajedno sa saoptuženim Nasimom Haradinajem, novinarima u Prištini, u septembru prošle godine obelodanio mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata, koje im je prethodno dostavila nepoznata osoba.

Gucati je, međutim, negirao da je tim postupkom narušio poverljivi status dokumenata i zapretio svedocima čija su imena i lični podaci u njima bili navedeni, kako tvrde tužioci.

Optuženi je, u današnjem svedočenju, potvrdio da je 7. septembra prošle godine pred novinare u Prištini izneo mnoštvo dokumenata haškog tužilaštva i suda, koje je prethodno nepoznata osoba, koju nije video, donela u Udruženje boraca OVK.

"Mislio sam da će novinari objaviti istinu zašto se protivimo ovom sudu. Protivimo se zato što smo znali da sarađuje sa zločincima Miloševićevog režima. Zato smo to uradili", rekao je Gucati u sudnici.

Tvrdio je da su on i Haradinaj "hteli da ubede građane i parlament Kosova da ovaj sud sarađuje sa srpskim zločincima".

Uprkos zabrani sudija, optuženi je u tom kontekstu pomenuo ime Milovana Drecuna.

"Mi nismo protiv pravde, nego protiv nepravde i zato smo objavili dokumente", rekao je Gucati.

Na pitanje branioca Džonatana Risa da li prihvata da su on i Haradinaj "objavili i rasturali poverljive dokumente", Gucati je odgovorio odrično.

Tvrdio je da su oni pred novinare samo stavili oko "4.000 dokumenata" i rekli – "Dobili smo paket jutros, tu su dokumenti specijalnog suda".

Na braniočevo pitanje, Gucati je negirao i da je time ugrozio svedoke, čija su imena, po optužnici, navedena u tim dokumentima.

"Ja nikad u životu nisam pretio nikom, samo srpskim četnicima – vojsci i policiji", rekao je optuženi.

Gucati je tvrdio da mu namera nije bila da objavi imena svedoka, za čiju se, kaže, zaštitu uvek zalagao i da nije očekivao da će novinari to učiniti.

Rekao je, međutim, da sud ima "17 svedoka kolaboratora", iako je prethodno tvrdio da su on i Haradinaj dokumente tek ovlaš pregledali "jer ih nije interesovalo", pre nego što su ih izneli pred novinare.

Gucati nastavlja iskaz u svoju odbranu.

Optužnica u šest tačaka

Pročitajte još:

"Ujedinjeni protiv Srbije"

Svi Albanci ustali, Srbi ostali da sede

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i drugooptuženog Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za "krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)".

Ta krivična dela Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara, a ceo proces do 1. marta.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru Specijalnog suda od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu