Bajden prebacuje dužnost na potpredsednicu

Predsednik SAD Džo Bajden će u petak privremeno preneti vlast na potpredsednicu Kamalu Haris dok je pod anestezijom zbog rutinske kolonoskopije.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2021.

15:59

Bajden prebacuje dužnost na potpredsednicu
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuèi

To je novinarima prenela sekretarica za štampu Bele kuće Džen Psaki.

"Potpredsednica će za to vreme raditi iz svoje kancelarije u Zapadnom krilu", rekla je Džen Psaki u saopštenju.

Podsetimo, Bajden je stigao u petak ujutru u Medicinski centar Volter Rid kako bi se podvrgao rutinskom godišnjem pregledu – njegovom prvom pregledu na funkciji kao najstarijem predsedniku u prvom mandatu u istoriji SAD.

Rutina je da potpredsednik preuzima predsednička ovlašćenja dok se predsednik podvrgava medicinskoj proceduri koja zahteva anesteziju.

Potpredsednik Dik Čejni je to učinio u više navrata kada je tadašnji predsednik Džordž V. Buš bio podvrgnut rutinskim kolonoskopijama.

Ranije ove godine, bivša sekretarica za štampu bivšeg predsednika Donalda Trampa Stefani Grišam uveliko je implicirala da je Bajdenov prethodnik bio podvrgnut kolonoskopiji u tajnoj poseti Volteru Ridu 2019. godine, ali se to tada prećutalo kako bi se izbeglo prenošenje predsedničke vlasti na tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa.

U svojoj knjizi "Odmah ću odgovoriti na vaša pitanja", Stefani Grišam ne koristi termin kolonoskopija, ali u velikoj meri implicira da je to bio razlog putovanja.

Ona kaže da je Trampova poseta bolnici, koja je izazvala višenedeljne spekulacije o njegovom zdravlju, bila "veoma uobičajena procedura".

Tramp nije želeo da tadašnji potpredsednik Majk Pens bude na vlasti dok je bio pod sedativima, što je bio jedan od razloga zašto je objavio da je poseta privatna.

Ali isto tako nije želeo da bude "predmet podsmeha" u kasnim televizijskim programima.

U knjizi je navela i primer slične procedure koja je bila u vreme vlasti predsednika Buša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: