Vjosa Osmani ponovo vređa: "Srbija kancer Evrope"; Petković: "Jasno je. Mržnja prema Srbima"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je na izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da je Srbija kancer Evrope.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vjosa Osmani optužila Rusiju; "pokušaj da se uništi sve američko i evropsko"

"Srbija ne želi sporazum sa Kosovom"

Petković je istakao da Srbija nije kancerogena, već da je kancerogena njena izjava, koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru KiM i regiona.

On je ocenio da je jasna namera "takozvane predsednice samoproglašenog Kosova" da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru KiM i antisrpskim izjavama i da se nametne kao važan politički faktor u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama. Petković je podsetio da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ne samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

"Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja medjusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda", istakao je Petković.

On je dodao da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, zbog čega je krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje zajednice.

"A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom", rekao je Petković.

Podsećanja radi, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da neće menjati ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.

Vjosa Osmani je za kosovske medije istakla da "niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska".

"U najboljem slučaju to može biti NVO organizacija", rekla je ona.

Predsednica tzv. Kosova je ponovila ono što je navela u Savetu bezbednosti UN – da je "Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu