Orban u Horgošu: Svi znamo da je Srbija ključna zemlja

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je da je Srbija ključna zemlja i kapija Evrope i da treba da se nađe u EU.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: Instagram/buducnostsrbijeav
Printskrin: Instagram/buducnostsrbijeav

"Hvala predsedniku vučiću što me jje pozvao danas da budem ovde sa vama. Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo jedan kamen temeljac jer je ovo simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade zaedničku budućnost", rekao je Orban na ceremoniji obeležavanja početka važnih radova.

Istakao je da smo zajedno jači i da moramo još više da učvrstimo naše odnose.

"Istorijske oluje su preseklu ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Dragi građani Horgoša, ja se sećam, pre 6 godina, više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena. To je jedna priča svojstvena centralnoj Evropi jer u jednoj sili negde daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu i onda mi plaćamo cenu za sve to", kazao je Orban i dodao: "Mogu da vam kažem da su strane sile ovde donosile samo nemir i rat."

Istakao je da je došlo vreme da sopstvenu sudbinu uzmu u sopstvene ruke.

Rekao je da bi granice EU trebalo da budu dole niže na jugu, a građani Srbije bi trebalo bez pasoša da prolaze u Mađarsku i Evropu.

"Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope."

Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, smatra Orban.

"Polako se postavlja pitanje da li je željna da pristupi EU, i da li će uskoro imati kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da je Mađarska za članstvo Srbije u EU."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu