"To može da gurne region u haos"

Rukovodstvo palestinskog Hamasa pregovara s Egiptom i drugim sagovornicima o uslovima u kojima borave palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2021.

16:44

EPA-EFE/ABIR SULTAN

"Hamas je rekao Egiptu da bi nastavak štrajka glađu zatvorenika i nepopustljivost Izraela mogli gurnuti ceo region do neslućenih posledica", rekao je čelnik Hamasa Hosam Badran, a prenela je Anadolija.

Šest palestinskih zatvorenika u Izraelu vodi otvoreni štrajk glađu u znak protesta zbog, kako kažu, izraelske politike administrativnog pritvora.

Politika administrativnog pritvora dozvoljava izraelskim vlastima da produže pritvor zatvoreniku bez optužbe ili suđenja.

U izraelskim zatvorima se trenutno nalazi 4.850 palestinskih zatvorenika, uključujući 40 žena, 225 dece i 40 administrativnih pritvorenika, dodaje Anadolija.

Egipat posreduje u razgovorima između Hamasa i Izraela u nastojanju da učvrsti primirje u Pojasu Gaze i osigura razmenu zatvorenika između dve strane.

Hamas je ranije poručio da će ostati miran u Pojasu Gaze dokle god izraelske "okupacione vlasti" budu mirne, dodajući da "lopta nije u dvorištu Izraela kada je reč o razmeni zarobljenika".

Isti izvor Hamasa je rekao libanskoj medijskoj kući "Al Majadina" da je Hamas predao egipatskoj obaveštajnoj službi svoj koncept razmene zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: