Vučić o EU i Kurtiju: "Imaju posla sa šibicarom koji vara koga stigne. Ne znaju šta s njim da rade"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti iz Budimpešte prokomentarisao je situaciju na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

23:03

Vučić o EU i Kurtiju:
Shutterstock/Fotosr52

"Mora da se reši taj problem. Šta smo mi to uradili? O čemu da razgovaramo? O kompromisu da oni dobiju 20-30 % svojih zahteva i da budemo srećni što se ne radi o 100 odsto", istakao je Vučić i naglasio da "ako ga neko zove zbog toga, neka ne gubi vreme".

Predsednik Vučič je komentarisao i hapšenje Srba zbog plakata "ZSO". "To je suština Briselskog sporazuma. Kako ih hapsite zbog toga? A ovamo pričate da sprovodite taj sporazum oko tablica", rekao je on.

"Nema svađe oko toga koje opštine pripadaju zajednice", istakao je predsednik.

"Pitam ponovo EU - kako imaju pravo da zloupotrebljavaju svoje naoružane trupe? Snajperske puške da upere u svaku kuću? A kad Srbi pokušavaju da spovedu nešto iz Briselskog sporazuma, onda kažu da to ne može jer nije u njihovom interesu", jasan je Vučić.

Upitao je i da li će biti hapšenja zbog srpskih pesama. "Znate gde je problem? Ne mogu da vam pokažu gde je tu pravo", naglasio je on i dodao da će se odazvati pozivu ali "ako to nije gubljenje vremena i novca".

Što se tiče tablica, Vučić kaže da ne bi bilo problema da oni ovo ne koriste pred izbore i da ne rade ovo na nasilan način.

"Oni su nama predložili da neće da skidaju tablice, nego će da zalepe nalepnicu preko zastave na srpske tablice ili "probne" tablice umesto KM tablica. Ja sam rekao ne može. Možete na silu sve, ali da dobijete naš pristanak - nećete. A možda ćete morati da sačekate drugu vlast", kazao je on i dodao da ništa nećemo prihvatiti a da nije po Briselskom sporazumu.

Predsednik Vučić, komentarišući reakcije iz EU i Aljbina Kurtija, rekao je da oni "imaju posla sa onim šibicarom dole koji vara koga stigne i priča šta stigne i rizikuje živote ljudi, a i ne znaju šta sa njim da rade".
Predsednik je istakao i da "ništa ne očekujemo ni od koga, ni od čega, osim od nas samih".

"Mi Srbi nikada nismo verovali u sebe, mi smo pričali samo koliko će para iz Evrope da nam dođe. Bili smo srećni 7 dana kad nam pošalju dva autobusa i dva tramvaja. Sada to zaradimo za minut. Sada možemo da možemo da menjamo sadašnjost i budućnost, da radimo i budemo marljivi".

Kako kaže, "svi imaju pravo na opredeljenje, samo Srbi ne".

"Svi mogu da se otcepljuju od koga hoće, samo Srbija ne".

"Svima smetamo, svi su mislili da ćemo biti lutke na povocu. Ne možete više i ne možete nikoga da ubedite da su Srbi krivi", istakao je predsednik i naglasio da je "Kosovo je njihovo čedo, njega su napravili, rodili i ljuljali ga".

Prema njegovim rečima, principi bi trebalo da se zaborave, a "evropskim zemljama hvala što će sigurno učestvovati u stvaranju ZSO kao što su i prethodnih godina".

"Osnovne norme Birselskog sporazuma se ne ispunjavaju. To je neverovatno. To je zakon jači-tlači", rekao je on.

Na pitanje da li će Srbiji nedostajati podrška SAD u dijalogu, rekao je da "Amerikanci imaju isto mišljenje kao Evropljani". "Jedino što su bili pošteniji pa rekli - vratite se 20 godina unazad pa onda razgovarajte. Suštinski, njihova politika o Kosovu je ista", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: