Osmani upliće Kostariku - svuda će lobirati

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je danas od Kostarike da pomogne tzv. Kosovu u lobiranju za nova priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije

Izvor: Kossev

Utorak, 21.09.2021.

19:38

Osmani upliće Kostariku - svuda će lobirati
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"Predsednik Kostarike podvukao je svoju spremnost da 'svuda lobira za dalje jačanje državnog subjektiviteta Kosova'", saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Predsednica privremenih prištinskih institucija sastala se danas sa predsednikom Kostarike Karlosom Alvaradom Kuesadom (Carlos Alvarado Quesada), u sklopu susreta sa svetskim liderima, a povodom 76. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ona je, poručili su iz kosovskog predsedništva, zahvalila predsedniku Kostarike zbog toga što je ova zemlja među prvima priznala kosovsku nezavisnost.

Osim što mu se zahvalila, zatražila mu je i podršku za lobiranje za priznanja nezavisnosti Kosova od drugih zemalja.

Vjosa Osmani ujedno očekuje podršku Kostarike u naporima da tzv. Kosovo stekne članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kosovska predsednica kazala je predsedniku Kostarike da je tzv. Kosovo konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, kao i da bi sam dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja, unutar, kako je kazala, „sadašnjih granica i u skladu sa pravnim poretkom Kosova“.

Vjosa Osmani je ujedno poručila da bi tzv. Kosovo i Kostarika trebalo da uvećaju trgovinsku razmenu i ulaganja, ukazavši na neophodnost saradnje.

Kako navode iz kosovskog predsedništva, predsednik Kostarike je izrazio svoje "divljenje" prema brzom napretku Kosova i podvukao svoju spremnost da "svuda lobira za dalje jačanje državnog subjektiviteta Kosova".

Podsetimo, 4. septembra prestao je da važi jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije. Prestankom važenja moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije.

Sa početkom septembra ujedno je u Beogradu i Prištini sve češće počelo da se govori o lobiranju. Iz Prištine su najavljivali nova priznanja, a iz Beograda da prva kandidatura Prištine otvara prostor za povlačenja priznanja.

Vjosa Osmani prethodno je zatražila i od nemačkih zvaničnika da joj pomognu u lobiranju za nova priznanja tokom višednevne posete Berlinu.

Nedavno je i kosovski premijer počeo da najavljuje apliciranja za nova međunarodna priznanja. Kazao je da će do toga doći nakon što kosovsko ministarstvo spoljnih poslova završi izradu analize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: