"Testiraćemo učenike, redovno. Nadam se da će nas roditelji podržati" VIDEO

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da u ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.

Izvor: Tanjug, Prva

Sreda, 15.09.2021.

08:13

Foto: Depositphotos/racorn

"Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model", rekao je on jutros, gostujući na TV Prva.

"Za sada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela. Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaražrenih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava onlajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija", objasnio je Ružić.

On je podsetio da je vlada pre 15-ak dana došla do određenih zaključaka koji će omoguciti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji i predočio da je kriterijum za uvođenje on-lajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.

"Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje", rekao je Ružić.

On je naglasio da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.

Ružić je rekao da djaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

Oglasilo se Ministarstvo

Posle gostovanja prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića u medijima su se pojavila različita tumačenja vezana za testiranje učenika, kao i za procenat pozitivnih učenika u razredu, na osnovu kojeg odeljenje prelazi na onlajn nastavu.

"Važno je da preciziramo da konačna odluka o tome nije još doneta, već da Tim za škole, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut “ razgovara na koji način je najbolje da se sačuva redovna nastava.
Javnost će biti blagovremeno obaveštena o svim novim odlukama Tima za škole", sapštilo je Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: