"Uvedite vanredno stanje"

Varšava -- Poljska vlada zatražila od predsednika Andžeja Dude da uvede vanredno stanje u delovima dva regiona pored granice sa Belorusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Kako je saopštio premijer Mateuš Moravjecki, vanredno stanje će trajati 30 dana, pošto se zemlja suočava sa povećanjem broja ilegalnih prelazaka granice, prenosi Rojters.

Poljska je u nedelju uhapsila 13 aktivista koji su pokušali da iseku ogradu ka Belorusiji napravljenu od bodljikave žice, postavljenu sa ciljem da zaustavi migrante da prelaze granicu.

Aktivisti koji su uništavali ogradu, 12 Poljaka i jedan holandski državljanin, izjavili su da su to uradili iz protesta prema poljskim vlastima, za koje kažu da se "nehumano ophode" prema migrantima koji se trude da se domognu države iz Evropske unije.

U Poljsku i Litvaniju veliki broj migranata pokušava da uđe iz Belorusije, a vlada u Varšavi optužuje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da im šalje migrante iz Iraka i Avganistana u "hibridnom ratu" koji ima za cilj da stvori nestabilnost u EU, i zato je Poljska počela da gradi bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu