"Ovo je horor film"; 10 dana ne smeju da otvaraju prozore FOTO

Vatrogasci i stanovnici grčkog ostrva Evija i sedmi dan se bore protiv velikog šumskog požara, čuvaju ono što nije zahvaćeno vatrom i sprečavaju da i to izgori.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 09.08.2021.

11:06

Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Vatra je opustošila veliku površinu šume, uništila domove i poslove, a brojni stanovnici su evakuisani.

Dim i pepeo sa Evije dolaze skoro do kopna Grčke, pa je čak u nekim delovima zaklonjeno sunce, a nebo je narandžasto, preneo je danas AP.
Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias
Hiljade stanovnika ostrva Evija morale su da napuste svoje domove zbog šumskih požara koji već sedmi dan nekontrolisano gore. Trajekti su u pripravnosti za evakuaciju ljudi koji su i dalje na ostrvu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zahvalio je zemljama koje pomažu u obuzdavanju vatrene stihije, među kojima je i Srbija.

Vatrena stihija na Eviji, drugom po veličini grčkom ostrvu, brzo se raširila na nekoliko strana i spalila hiljade hektara šume na severnom delu, preneo je Rojters.

Profesor sa Univerziteta Aristotel u Solunu Dimostenis Sarigijanis kazao je da građani koji žive u blizini velikih požara neće smeti u narednih 10 dana da otvaraju prozore i koriste klima-uređaje.
Tanjug/Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP
Vatrom su zahvaćene kuće u pet sela, ali potpuni podaci o šteti još nisu poznati.

Stanovnici Evije situaciju opisuju kao horor film koji proživljavaju poslednjih nedelju dana.
Tanjug/Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP
Iz mesta Pefki oko 200 srpskih turista prebačeno je u banju Edipsos na drugom delu ostrva. Svi koji žele mogu besplatno na kopno, a vodiči sa Evije tvrde da to planira većina naših turista, preneo je RTS.
Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas, FILE
Širenju požara, koji su izbili širom Grčke, pomaže talas visokih temperatura, najgori u poslednjih 30 godina. Od utorka je obalska straža sa Evije evakuisala više od 2.000 ljudi, uključujući veliki broj starijeg stanovništva.
Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias
Pomoć u gašenju požara u Grčkoj poslale su 22 zemlje, među kojima je i Srbija. U Grčku je stiglo 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, sa 14 vozila i tri helikoptera.

"Oni će pomagati u gašenju požara na ostrvu Evija", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: