Pariz: Sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje proneverio novac

Pariz -- Francuski Apelacioni sud potvrdio je danas raniju presudu prema kojoj je sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje proneverio novac.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ekvatorijalna Gvineja zatvara ambasadu u Londonu

Time se otvorila mogućnost da se desetine miliona dolara vrate stanovnicima te afričke zemlje, javlja Rojters

Teodoro Obijang Mangue, koji je takođe i potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje, dobio je trogodišnju uslovnu kaznu, uz globu od 30 miliona evra koja je određena 2020. godine, u njegovom odsustvu.

Sud je naložio da mu se oduzme luksuzna imovina u Francuskoj.

"Transparensi internešnl", međunarodna nevladina organizacija koja prati i objavljuje slučajeve korporativne i političke međunarodne korupcije, procenjuje da su zaplenjena vredna dobra, među kojima je i palata u centru Pariza od oko 150 miliona evra.

Obiang je uvek negirao da je počinio bilo šta loše i tvrdio da francuski sudovi nemaju ovlašćenja nad njegovom imoviniom, ali je Apelacioni sud odbacio njegovu žalbu. Inače, njegova luksuzna palata u Aveniji Foh u Parizu ima 101 sobu, teretanu, frizerski studio, diskoteku i bioskop.

Posle odbijanja žalbe njegova imovina će biti stavljena na prodaju, a novac će, prema novom francuskom zakonu, biti poslat u Ekvatorijalnu Gvineju, umesto u francuski državni budžet.

Njegov otac Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (79) predsednik je Ekvatorijalne Gvineje od 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu