"Biće uskoro vidljivo"

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac kaže da izvršioci krivičnih dela mogu očekivati nastavak daljeg odlučnog delovanja tužilaštva u suzbijanju kriminala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Kuzmafoto
Foto: Depositphotos/Kuzmafoto

Kako je navela, to se odnosi posebno na organizovani i teški kriminal.

"Dalji rezultati će biti uskoro vidljivi", istakla je Dolovac za Tanjug, pošto je u četvrtak u Skupštini Srbije izabrana na tu funkciju u trećem uzastopnom mandatu.

U narednom periodu, pored pravaca postupanja i razvoja sprskog javnog tužilaštva koji su do sada bili zastupljeni, Dolovac će se, kako kaže, starati da javno tužilaštvo, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja i obaveza, nastavi sa osavremenjivanjem svog rada kako u ljudskom tako i u tehničkom smislu.

"Izazovi modernih oblika kriminaliteta su pred nama, kao i potreba da javno tužilaštvo bude bliže i otvorenije prema građanima koji treba da bolje razumeju i podrže naše napore u zaštiti Ustava i zakona", napomenula je Dolovac.

U tom smislu ona očekuje da će predstojeće promene Ustava ojačati standarde vladavine prava i unaprediti položaj, kako javnog tužilaštva, tako i celokupnog pravosuđa. Na domaćem planu smatra da se mogu dodatno intenzivirati napori u borbi protiv organizovanog kriminala, na prvom mestu kriminalnih grupa, zatim korupcije, posebno na višim nivoima, kao i savremenih oblika kriminala koji su sve prisutniji u našem društvu.

Govoreći o prioritetima koje je imala u prethodnom periodu funkcije Republičkog javnog tužioca, Dolovac kaže da je većina uspešno sprovedena.

"Međutim s obzirom na to da se radi o postupanju koje je trajnog karaktera, i u narednom periodu ću uložiti trud da se međunarodna saradnja sa kolegama tužiocima iz drugih zemalja održi na postojećem zavidnom nivou, kao i da se unapredi", rekla je Dolovac.

Smatra da danas javna tužilaštva mnogo brže, agilnije, savremenije i samostalnije postupaju u radu nego što je to bio slučaj pre uvođenja novog Zakonika o krivičnom postupku 2013. godine i takozvane "tužilačke istrage".

"Raduje me činjenica da se na osnovu godišnjih izveštaja o radu javnih tužilaštava u našoj zemlji može uočiti konstanti trend porasta rešavanja predmeta u skladu sa zakonom, kako u obimu tako i u kvalitetu", napomenula je Dolovac.

Kada su u pitanju kritike pojedinih medija da se malo pojavljuje u javnosti, ona ukazuje da razume zainteresovanost medija za rad javnog tužilaštva, te da ga smatra neophodnim u procesu obaveštavanja javnosti o bitnim aspektima rada tužilaštva. Ipak, kako je istakla, javno tužilaštvo može obaveštavati javnost samo u granicama zakonom određenih ovlašćenja i u skladu sa interesima postupka, posebno vodeći računa o zaštiti privatnosti učesnika u tom postupku.

"Nastojaću da balans između ovih potreba unapredim u narednom periodu, posebno putem podsticanja nadležnih javnih tužilaštava da u skladu sa zakonskim mogućnostima upoznaju javnost sa svojim postupanjem", navela je Dolovac. Posebno je zahvalila Državnom veću tužilaca, Vladi i Narodnoj skupštini Srbije na poverenju koje joj je ukazano predlaganjem i izborom za Republičkog javnog tužioca u mandatu, koji će započeti 1. januara 2022 godine.

"Ukazana mi je velika je čast i poverena odgovornost od strane profesionalaca iz struke i narodnih predstavnika koju ću nastojati da opravdam pred građanima naše zemlje. Ovim činom upravo su građani ukazali podršku stabilnom javnom tužilaštvu u Srbiji koje štiti žrtve krivičnih dela, starajući se da odgovorni budu kažnjeni", rekla je Dolovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu