Potpisano, Putinu se neće svideti

Kijev -- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/reflextions
Foto: Depositphotos/reflextions

Kao autohtoni narodi označeni su oni koji su se formirali na teritoriji Krima - krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci, a Rusi nisu na spisku.

Ukrajinski parlament je 1. jula na inicijativu predsednika usvojio ovaj zakon. Rusi nisu uvršteni na listu autohtonih naroda. Ovaj zakon određuje prava autohtonih naroda u državi, preneo je Sputnjik.

U zakonu je navedeno šta je izvorni narod Ukrajine - to je autohtona etnička zajednica koja je nastala na teritoriji Ukrajine, ima svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljava sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje.

Odvojeno su navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao što su krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.

Ti narodi imaju pravo na samoopredeljenje u Ukrajini, da grade svoj politički status u okvirima Ustava i državnih zakona i slobodno ostvaruju ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.

Dokumentom se autohtonim narodima garantuju prava da imaju svoje obrazovne institucije i da se školuju na svom jeziku, kao i da imaju svoje medije. Država se pak obavezuje da im garantuje zaštitu od genocida.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju predsednika Ukrajine Vlolodimira Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.

Kasnije je Putin objavio članak o Ukrajini i o odnosima Moskve i Kijeva, kao i o Donbasu, ali i poreklu ruskog i ukrajinskog naroda.

"U potpunosti s Deklaracijom UN"

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, izjavio je da je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine u potpunosti u skladu sa Deklaracijom UN o pravima autohtonih naroda i da nema nikakve veze sa, kako kaže, proizvoljnim interpretacijama predsednika Rusije Vladimira Putina, prenela je danas Ambasade Ukrajine u Beogradu.

U saopštenju se navodi i da je taj zakon u skladu sa relevantnim odredbama Ustava Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 459 idi na stranu