Hrvati imaju nova pravila i ona važe od danas

U Hrvatskoj u ponoć stupile na snagu nove epidemiološke mere koje obuhvataju veće otvaranje za osobe sa kovid potvrdama, ali ne i u kafićima.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2021.

08:41

Hrvati imaju nova pravila i ona važe od danas
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Na terasama kafića od danas mogu biti posluživani samo gosti koji sede, a kafići i restorani će i dalje raditi samo do ponoći, prenosi portal Index.

Takođe, od danas za događaje na kojima učestvuju osobe koje imaju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

Osobe koje su vakcinisane, koje su preležale kovid-19 ili su negativno testirane mogu učestvovati na događanjima bez ili uz smanjen obim pridržavanja posebnih epidemioloških mera.

Organizatorima takvih događaja biće dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći da očitaju QR kod sa digitalne EU potvrde. Ipak, za takve dogadjaje biće potrebna saglasnost lokalnog štaba civilne zaštite.

Za događaje na kojima neće biti kontrolisano da li osobe imaju kovid potvrde, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja dogadjaja do 24 sata. Neće biti dozvoljeno odrđžavanje sajmova i sličnih događaja, kao i kulturnih manifestacija u zatvorenim uslovima. Na otvorenom, u tim slučajevima, potrebne su maske.

Takođe, važe i nova pravila za ulazak u zemlju.

"Od 1. jula na nivou Evropske unije na snagu stupa primena EU digitalnih kovid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana, jer će svi građani Evropske unije koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u Republiku Hrvatsku”, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, dodavši da oni koji je ne budu imali, moći će da uđu u zemlju uz potvrdu o vakciniji ili negativnom testu (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: