Bugarski novinar tvrdi: Srbi oborili bugarski MiG-29; "Srbija je drugi glavni geopolitički protivnik Bugarske"

Bugarski novinar i pisac Grigor Lilov izneo j teoriju o padu bugarskog aviona MiG-29, koji se srušio 9. juna tokom zajedničkih vojnih vežbi sa Srbijom.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC
Ilustracija: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

Tokom taktičkih vojnih vežbi "Šabla-21" u Crnom moru u Bugarskoj 9. Juna pao je lovac MiG-29, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen. U vojnim vežbama 4. juna su u Bugarsku došli i predstavnici srpske vojske.

Lilov je za tu nesreću okrivio Srbe i srpsku vojsku.

"Vojne vežbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i verovatnoća da je naš MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebalo je da bude tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora. Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori ćute", napisao je on na Fejsbuku.

Grigol Lilov je rekao da rusko-srpski odnosi treba da izazivaju zabrinutost u Bugarskoj. Takođe, izrazio je i zabrinutost zbog toga što Bugarska dozvoljava da se njen vazdušni prostor koristi za isporuke ruskog oružja Srbiji, uprkos embargu koji je uveden protiv Rusije.

"Onima koji sebe nazivaju "patriotama" i trpe rusko-srpske odnose, kažem: Srbija je drugi glavni geopolitički protivnik Bugarske. Srpsko naoružanje je ionako koncentrisano duž naših granica da bismo im stvarali dodatno pogodne uslove – isporuke datog naoružanja preko naše teritorije, vežbe na našem poligonu sa našom vojskom da uče kako još lakše da ih pobede", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu