Nedeljko Todorović: Vreme je za "hvatanje hladovine"

Beograd -- Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se narednih dana očekuje stabilizacija vremena, tek povremeno će biti kiše u pojedinim delovma zemlje.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Strahinja Aćimović
Tanjug/Strahinja Aćimović

Otkrio je i da li nas tokom leta očekuju ekstremne vrućine.

"Leto se zahuktava. Prema meteorološkim procenama, mi smo već u letu, jun je letnji mesec, imali smo čak i u maju nekoliko dana, a i u junu 30-32 stepena, ali to su bile epizode. Sada će preovlađivati temperature oko 30 i više stepeni", rekaoo je Todorović u utorak za RTS.

Kiše će biti manje ove sedmice nego prethodne. Sutra će je biti na istoku i jugoistoku, a u četvrtak i petak, moguće je, u centralnoj Srbiji.

"Temperature će biti više, na severozapadu 32-33 stepena, u svakom slučaju tipično letnje vreme. Jun jeste letnji mesec, ali je po količini padavina najkišovitiji, ovaj jun ide 'po receptu'", napominje meteorolog.

Beograd je, kaže, ujutru topliji uglavnom zbog efekta "toplotnog ostrva" – preko dana asfalt upije dosta toplote pa posle isijava.

Pročitajte još:

Spremite se, stiže "toplotni udar" FOTO

Sunce, toplo i do 25 stepeni; a onda pljuskovi sa grmljavinom

Naveo je da će letnji meseci ove godine biti malo topliji od višedecenijskog proseka, za oko stepen-dva u proseku.

Prema Todorovićevim rečima, ovog leta ne bi trebalo da bude mnogo dana sa ekstremno visokim temperaturama, iznad 35 stepeni.

Tih dana je, kaže, oko pet u proseku, prošle godine su ih bila dva-tri. Ove godine se očekuje da ih bude sedam u proseku.

Meteorolog je ukazao da je došlo vreme "da se držimo senke".

"UV indeks je izračunata vrednost u odnosu na više faktora, a u tu formulu ulazi vrednost UV zračenja, koje je relativno slabo. Naravno, ne treba preterivati sa celodnevnim boravkom na suncu, bolje senka i hladovina, jer u senci ima efekta i polako se dobija boja i koža nije izložena zračenju i onom delu spektra zbog kog se gori, infracrvenom zračenju", naglašava Todorović.

Kada je reč o UV zračenju, meteorolog kaže da je ono relativno slabo poslednje dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu