"Negiranje genocida problem u BiH"

Željko Komšić i Alis Varima Nderita saglasili su se danas da "negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca predstavljaju veliki društveni problem.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

20:59

EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Oni su ocenili da je u BiH "značaj suočavanja sa istinom o prošlosti važan za trenutni politički narativ".

Komšić je rekao da Rezidualni mehanizam, kao naslednik Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj SFRJ ima važnu ulogu u sprovođenju strateških opređeljenja UN, pre svega "u eliminaciji prekse nekaznjivosti za ratne zločine i genocid", a zatim u "očuvanju sečanja na žrtve ratnih zločina i zločina genocida poput onog koji se dogodio u Srebrenici".

Ocenjuje da je u tom smislu vazna pravosnažna presuda Haaškog tribunala Ratku Mladiću te Radovanu Karadžiću i drugima pre njega, prenosi Klix.ba.

Komšić tvrdi da je Bosna i Hercegovina prošla sve faze, od "osmišljavanja, pripreme i sprovođenja, do skrivanja i poricanja genocida", a da se sad "nalazi u fazi veličanja zločinaca čemu podršku daju i neki izabrani zvaničnici".

Nderitu je rekla da je izabrala da poseti BiH jer su monitoring timovi UN uočili "eskalaciju govora mržnje i veličanja ratnih zločina, u kojem učestvuju politički zvaničnici".

Ona je izrazila snažno opređeljenje UN da ne ćute na poricanje genocida jer to, kako kaže, predstavlja pripremu za novi genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: