Odlaže se ukidanje lokdauna?

London -- Britanski premijer Boris Džonson danas bi trebalo da objavi odluku o odlaganju, za još nekoliko nedelja, ukidanja epidemioloških mera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Očekuje se da Džonson odloži ukidanje lokdauna zbog zabrinutosti zbog brzog porasta infekcija tzv. delta sojem koronavirusa.

Džonson nije demantovao medijske spekulacije da će kraj lokdauna biti odložen za do mesec dana, navodeći da postoji "ozbiljna zabrinutost" zbog porasta infekcija i hospitalizacije.

"Nastavljamo da gledamo podatke i još uvek nije doneta konačna odluka", rekao je juče Džonson novinarima nakon samita Grupe sedam.

Britanski ministar zdravlja Ed Argar izjavio je danas da očekuje da će Džonson najaviti veću pomoć za preduzeća ako doe do odlaganja u ublažavanju mera.

Rojters navodi i da je ugostiteljska industrija zatražila još jednu rundu pomoći.

Britanska vlada je u februaru iznela plan, u kojem se navodi da sva socijalna ograničenja neće biti ukinuta pre 21. juna, kada bi pabovi, restorani, noćni klubovi i drugi ugostiteljski objekti mogli u potpunosti da se otvore.

Poslednjih nedelja se, međutim, beleži brzi rast novih slučajeva uzrokovanih delta sojem virusa, koji je prvi put otkriven u Indiji, a za koji zdravstveni zvaničnici veruju da je 60 odsto prenosiviji od prethodnog dominantnog soja.

Nemačka Dojče banka je prošle nedelje procenila da bi četvorodeljno odlaganje privremeno smanjilo bruto domaći proizvod Britanije za oko 0,25 odsto, što je samo delić od istorijskog pada od 9,8 odsto zabeleženog 2020. godine.

U nedelju je Britanija zabeležila 7.490 novih slučajeva kovid 19 i osam smrtnih slučajeva, a nove infekcije porasle su za skoro 50 odsto između 7. i 13. juna u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu