Mediji: Joanikije otkrio šta se desilo na sastanku Porfirija i Krivokapića; "Ne mešaj se"

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je od premijera Zdravka Krivokapića tražio da potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

11:01

Mediji: Joanikije otkrio šta se desilo na sastanku Porfirija i Krivokapića;
Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

On je obrazložio da je tražio to, a ne da se meša u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog.

Joanikije je za podgorički portal IN4S rekao da je izbor mitropolita u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora, čije zasedanje je u toku.

"Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, naveo je vladika Joanikije.

Pozivajući se na izvor iz Srpske patrijaršije, portal prenosi da je ovakvo ponašanje premijera Krivokapića samo, kako navode, "medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno.

Sada je, prema istom izvoru, izvesno da će se izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesen.

Podsećanja radi, patrijarh i Krivokapić sastali su se u četvrta uveče u Beogradu. SPC se oglasila posle susreta saopštenjem, u kome se navodi da je patrijarh "saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu".

Takođe, u međuvremenu se u vezi sa susretom oglasio i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: