"Priznala" i ona VIDEO

Nakon video-snimka Romana Protaševića na kom priznaje da je organizovao proteste u Belorusiji, objavljen i snimak njegove devojke koja čini isto.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2021.

09:49

Tanjug/AP Photo/File

Naime, Sofija Sapega, inače ruska državljanka, uhapšena je kada i Protaševič, kada je avion na letu od Atine do Vilnjusa preusmeren u Minsk, gde su oboje priveden.

Klip objavljen u utorak na provladinom kanalu na aplikaciji "Telegram" prikazuje ženu koja sedi na stolici, kaže da je ona Sofija Sapega, 23-godišnja partnerka opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

Takođe, ona priznaje da je vodila kanal na "Telegramu" nazvan "Crna knjiga Belorusije", koji objavljuje privatne informacije o policiji, što je zločin za koji bi mogla da dobije 15 godina zatvora, preneo je "Blic".

Snimak Sapeginog "priznanja" objavljen je dan nakon što se Protaševič pojavio u sličnom klipu iz pritvora, takođe "priznajući" da je organizovao masovne demonstracije u Belorusiji prošle godine.

Njegova porodica i prijatelji tvrde da je ovo iznuđeno. Dmitrij Protaševič, otac aktiviste, rekao je da je njegovom sinu najverovatnije slomljen nos.

Svetlana Tihanovska, liderka beloruske opozicije, koja je i sama bila primorana da snimi sličan video-snimak, rekla je da je skoro sigurno da je Romanovo "priznanje" nastalo pod “fizičkim i moralnim pritiskom”.

Na snimku Sapege, ona ne deluje povređeno, ali njena majka Ana Dudič rekla je da izgleda "uplašeno" i da ne govori na uobičajen način, preneo je "Dejli mejl".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: