"Radovana Karadžića u Britaniji mogu i da likvidiraju"

Odbrana Radovana Karadžića žalila se na odluku Tribunala u Hagu da on nastavi izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

08:25

EPA-EFE YVES HERMAN / POOL

Podsetimo, bivši predsednik Republike Srpske izdržava doživotnog zatvora, na koju ga je sud u Hagu osudio zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina tokom rata u BiH. Mehanizam za krivične sudove u Hagu odlučio je u sredu da on izdržavanje kazne nastavi u u Velikoj Britaniji.

Advokat prvog lidera RS Piter Robinson potvrdio je "Novostima" da je odbrana dobila odluku o premeštanju njihovog klijenta i da je na nju uložen prigovor. Na pitanje kakav je njegov stav o takvoj odluci suda i da li se Velika Britanija može smatrati bezbednom za srpske osuđenike, s obzirom na to da su neki od njih koji su ranije tamo služili kazni bili napadani, Robinson nam je Novostima rekao: "Smatramo da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića"

Inače, odbrana ne zna ni u koji konkretan zatvor će Karadžić biti prebačen, pišu dalje Novosti.

Prema rečima Robinsona, oni su tu informaciju tražili, ali je Mehanizam odbio da im je saopšti. U prigovoru koji su u sredu poslali predsedniku Mehanizma Karmelu Ađijusu iznete su sumnje da Karadžić neće biti bezbedan u Velikoj Britaniji, uz podsećanje na iskustva Radislava Krstića i nekadašnjeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora.

"Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo bi neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojima ovi problemi ne postoje. Bude li Karadžić ubijen u zatvoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od njega stvoriti mučenika, što će zauvek potkopati rad ovog suda", kaže Robinson.

Dodaje se i da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zarobljenik" jer je Velika Britanija u ratu bila na strani bosanskih muslimana, kao i da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: