Otkriveno šta Brisel traži od Srbije u Boreljovom "non pejperu"?

Brisel -- Šefovi diplomatija EU vode stratešku debatu o Zapadnom Balkanu, a osnova za to je nezvanični dokument koji je sastavio visoki predstavnik EU Žosep Borelj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

U tzv. "non pejperu" o "pojačanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu", u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza reforme u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Kosovom.

U tekstu dokumenta se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini trenutno imaju "jak mandat", dobijen na izborima, koji bi "trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji".

"Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje", navodi se u tekstu.

Dodaje se da se u EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi "odlučujuće reformske napore", kao i "napredak u dijalogu kome posreduje EU", kako bi napredovalo na svom evropskom putu.

Uz naglasak da je neophodno "ubrzati proces integracije" Srbije, Beograd se poziva da ubrza reforme "posebno u oblasti vladavine prava i upravljanja", ali i da "konsoliduje svoju geopolitičku orijentaciju".

"U to treba uložiti više političkog investiranja", navodi se u tekstu.

U dokumentu se naglašava da su integracije Zapadnog Balkana u EU "politički, bezbednosni i ekonomski interes" i "investicija u stabilnu i prosperitetnu Uniju".

"Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, trgovinskom i finansijskom saradnjom", stoji u tekstu.

Dodaje se da građani Zapadnog Balkna imaju "osećaj dubokog razočarenja" u proces proširenja koji, u slučaju Srbije, dolazi zbog usporavanja napredovanja. EU se, u zaključku, poziva na jedinstven pristup Zapadnom Balkanu, koji će sve snage usmeriti ka "jednom cilju", a to je "rad na zajedničkoj budućnosti” i "čvrstom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu