Ruska ambasada ljuta: Dobro da nas još ne optuže i za ubistvo Franca Ferdinanda

Ruska ambasada u BiH oštro kritikovala izjave ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona i specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

06:30

Ruska ambasada ljuta: Dobro da nas još ne optuže i za ubistvo Franca Ferdinanda
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Povodom poruke Palmera da SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", ni "veliku Albaniju", ali podržavaju "veliku BiH" i njegovih tvrdnji da Rusija radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH, ambasada je saopštila da se može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija.

Što se tiče navoda Nelsona da su SAD zabrinute ponašanjem politicara u BiH zbog "destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije" i da ih na stolu čekaju spremne sankcije, ambasada je podsetila da je Nelson nedavno govorio o "pesnici Rusije" i prijateljskoj ruci Amerike, ali je ocenila da su u "prijateljskoj pesnici ipak sankcije, za svaki slučaj".

"Prema Palmeru, i očigledno je da nije samo on tog mišljenja, za sve nevolje u BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: `Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda", navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.

Ambasada ukazuje i na, kako navodi, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje "velike Bosne i Hercegovine".

"Primetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primećuju. Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori velika Albanija", navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U Ruskoj ambasadi se pitaju "neće li alegorija" Palmera "postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje 'velike BiH'".

Kada je reč o izjavama Nelsona, ambasada ocenjuje da su one "zanimljive" i podseća da je on nedavno govorio o "pesnici" Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku.

"Sada kolega proglašava Dejton 'retrogradnim' (zanima nas šta bi na to rekao 'tvorac izvornog Dejtona' Ričard Holbruk), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i 'korupcije'", upitala je ambasada.

Iz ambasade Rusije ocenjuju da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) ''ipak sankcije, za svaki slučaj''.

"Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: 'Više možete postići s lepom rečju i pištoljem, nego samo s lepom rečju'", ukazuje ambasada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: