"Srbija nije učestvovala u testiranju vakcina" - stiže Modernina vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je postignut dogovor o nabavci vakcina sa američkim proizvođačem Moderna.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos, samwordley@gmail.com
Foto: depositphotos, samwordley@gmail.com

Pročitajte još:

UŽIVO Na lečenju dvomesečna beba; "To je stav struke"

Vučić očekuje da će te vakcine stići u Srbiju do kraja oktobra.

Nismo učestvovali u testiranju kineskih ili bilo kojih drugih vakcina, već smo sve kupili nakon što su prošle sve faze testiranja, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u razgovoru sa predstavnicima Atlantskog saveta, kazao da ne veruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on deo, nešto ogromno, istorijsko, iako je naša zemlja svojim naporima dobila više vakcina od ostalih. Rekao je da je Srbija kupila i dobila sve vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja, podsetivši da je prvi aranžman postignut sa Fajzerom.

"Oni su tačni u isporuci kao švajcarski sat. Uvek isporučuju kao što smo se dogovorili i zadovoljan sam time", objasnio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija dobila i velike isporuke vakcina iz Kine, "Astra-Zeneka", kao i "sputnjik" iz Rusije.

Nedavno, ukazao je, postignut je dogovor i sa "Modernom" o njihovoj vakcini protiv korone, koje će u Srbiju stići krajem oktobra.

Naglasio je da se u nabavci vakcina Srbija nije ponašala geopolitički, već samo imajući u vidu spasavanje ljudskih života, te ga, dodaje, ne interesuju kritike s tim u vezi.

Uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji

Istakao je da ne oseća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsetio da ne odgovara na uvrede iz drugih delova regiona. Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između šest i 6,5 odsto rasta BDP-a.

Takođe, uspeh vakcinacije se oslanja, kaže, i na brzo sprovođenje digitalizacije, dodajući da je posebno ponosan na naše programere koji su odradili odličan posao.

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

"Ti dobri rezultati su postignuti reformama pokrenutim 2014.i 2015.", objasnio je Vučić dodajući da je ponosan i što je Srbija mogla da pomogne i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu