Nova kancelarka?

Stranka nemačkih Zelenih odredila je Analenu Berbok (40) za svoju kandidatkinju za kancelarku.

Izvor: DW
Podeli
 EPA/Andreas Gora / POOL
EPA/Andreas Gora / POOL

Ko je ova ambiciozna političarka i za šta se zalaže? I da li ima šanse da posle izbora u septembru nasledi Angelu Merkel?

Malo ko u Nemačkoj znao je za Analenu Berbok kada se na partijskom kongresu Zelenih pre tri godine popela na binu u crnoj kožnoj jakni. Usledio je vatreni, borbeni govor. „Danas ne biramo ženu koja će ići uz Roberta, nego novu saveznu predsednicu stranke!“, rekla je, što je bilo praćeno ovacijama.

Mislila je na poznatijeg kopredsednika stranke Roberta Habeka. Brzo je izašla iz njegove senke i postala prepoznatljiva.

U ponedeljak (19. april) je vrh stranke rešio da upravo Analena Berbok, a ne Habek, bude kandidatkinja za kancelarku na parlamentarnim izborima u septembru. Tu odluku u junu treba da potvrde partijski delegati.

Kako pokazuju ankete, vrlo je moguće da će Analena Berbok biti iduća kancelarka. „Duboko sam ubeđena, da ovoj zemlji treba novi početak“, rekla je ona.

Zapadna biografija

Poslednjih godina se dokazala kao poslanica stručna za pitanja klimatskih promena, verzirana u spoljnoj politici i hrabra u nastupima protiv populizma i ksenofobije. Kada su Zeleni 2019. opet glasali za vodeći duo, Analena Berbok je dobila neverovatnih 97 odsto glasova delegata. Robert Habek, muškarac koji ide uz nju, dobio je 90 odsto.

Njih dvoje su bili ekstremno uspešan tandem na čelu Zelenih. Ankete toj stranci trenutno predviđaju i preko dvadeset odsto glasova. Njihove teme, poput borbe protiv klimatskih promena, zanimaju mlade glasače i postale su mejnstrim.

Pa ipak, kako Zeleni imaju realne šanse da predvode iduću vladajuću koaliciju, kandidat je mogao biti samo jedan. Biće to „mali ujed za srce“ onog od njih dvoje ko ne bude kandidat, priznala je Analena Berbok u intervjuu za Špigl koji je dala zajedno sa Habekom. „Kada imate ambiciju, naravno da hoćete da pokažete: ja to mogu“, rekla je.

Analeni Berbok ambicija nikada nije manjkalo. Rođena je 1980. u Patenzenu kod Hanovera. Ozbiljno se bavila sportom, na nemačkom prvenstvu u skakanju na trampolini bila je trećeplasirana. Sa 16 godina je otišla u SAD, gde je provela godinu dana. Studirala je pravo u Hanoveru i na renomiranoj Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

Njena tipična zapadna biografija postavlja pitanje kako može da se snađe među biračima na istoku zemlje, gde Zeleni tradicionalno loše stoje. Ali i tu ima dobre karte – sa mužem i dvoje dece živi u Potsdamu nadomak Berlina, a to je pokrajina Brandenburg, nekada deo DDR.

Koalicija sa Demohrišćanima?

U samoj stranci i među simpatizerima Zelenih postala je omiljenija od Habeka. On je pak kao potencijalni kancelar bio prihvatljiviji biračima koji nisu naklonjeni ekološkoj stranci.

No ni Analena Berbok nema straha od dodira sa konzervativnim političarima. Otkako ovaj dvojac vodi Zelene, glasna su nagađanja da bi iduća vladajuća koalicija upravo mogla da okupi Demohrišćane i Zelene.

Analena Berbok bi ipak imala stroge uslove. Traži da se sagorevanje uglja u Nemačkoj okonča do 2038. godine. Hoće da se svuda ograniči brzina na auto-putevima na 130 kilometara na čas. Protivi se većim izdacima za vojsku, koje od Nemačke traže Sjedinjene Države, ali i domaći konzervativci.

Bilo bi, dakle, dovoljno razloga za žustre duele sa demohrišćanima. Ali, u oči pada da Zeleni u izborni program prvi put nisu upisali da teže koaliciji sa socijaldemokratama. Zbog slabljenja te stranke, takva koalicija verovatno ne bi ni bila moguća – osim ako se ne pridodaju ili liberali ili levica. U takvoj teoretskoj koaliciji tri stranke bi Zeleni verovatno bili najjači.

To bi značilo da bi dugogodišnju kancelarku Angelu Merkel nasledila prva zelena kancelarka u istoriji zemlje – Analena Berbok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu