Poruka EU Prištini: Mora

Brisel -- Potpisivanjem Briselskog sporazuma Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze. Sve što je dogovoreno mora biti primenjeno, kaže portparol EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
jorisvo/depositphotos/Ilustracija
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

Peter Stano je za Tanjug, povodom osme godišnjice od potpisivaja Briselskog sporazuma, posebno naglasio da EU očekuje od Kosova da poštuje svoje preuzete obaveze da će primeniti dogovoreno tim sporazumom.

"Kosovo je ušlo u sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Sporazum o tome je postignut u dobroj volji svih strana i nikada nije povučen", naglašava Stano.

On poseća da je Briselski sporazum dvotrećinskom većinom ratifikovao i kosovski parlament 2013. godine, čime je, kako kaže, potvrđena kosovska međunarodna obaveza da primeni sporazum.

Na godišnjicu potpisivanja tzv ”prvog” Briselskog sporazuma, iz EU, kao galvnog posrednika u dijalogu Beogrda i Prištine, pozivaju da se proces normalizacije odnosa nastavi i dovede do "uspešnog kraja".

"EU i zenlje članice očekuju da se dijalog nastavi brzo i da se Beogrda i Prištna ozbiljno angažuju u procesu. Očekujemo primenu svih do sada postignutih dogovora i nastavljamo rad ka sveobuhvatnij normaliaciji koja će obuhvatiti sva otvorena pitanja izmešu Srbije i Koosva”, zaključio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu