"Trojanski konj" ili apsolutna laž - šta je sad?

Pojava famoznog slovenačkog "non pejpera" uzburkala je ceo region. Za BiH bi to mogao biti "trojanski konj" Hrvatske, a za Sloveniju je apsolutna laž.

Izvor: B92, Glas Amerike

Petak, 16.04.2021.

10:27

Ilustracija: Depositphotos/Bigandt

Podsetimo, sve je počelo sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanopm Radmanom, koji je u martu poslao "non pejper" u sedište Evropske unije.

reč je o nezvaničnom dokumentu za koji hrvatska tvrdi da ima podršku još bar šest zemalja, zapravo podrazumeva širi spektar reformi i promenu odnosa u BiH. Ipak, u BiH se to tumači kao pokušaj Hrvatske da u svoju korist utiuče na izmenu Izbornog zakona u BiH.

Ali, u priču se uključuje i Slovenija odakle su počele stizati informacije da se i u toj zemlji krčkaju planovi o budućnosti BiH i regiona. Kao glavni protagonista je ocenjen premijer Slovenije, desničar Janez Janša. Međutim, s obzirom na širi spektar problematike nije isključeno da je u sve umešana i Mađarska, navodi Klix.ba.

Pošto je Janšin "non pejper" izazvao još više polemike, jer pominje ozbiljno menjanje granica Balkana, u tom slučaju Slovenija je ispala loš policajac, a da su svi zaboravili šta Hrvatska želi, piše Klix i navodi da Slovenija jednostavno nema razlog da išta takvo traži.

Sarajevski portal navodi da je baš zato jasno da se iza svega "valja" hrvatski zahtev za izmene izbornog zakona u BiH kao i reforma uprave te inače neefikasne države koju vode tri nekada zaraćene strane.

Klix piše i da se baš u tu retporiku odavno uklapa Milorad Dodik. S druge strane, Slovenija sve negira.

Slovenački poslanik u evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je za BHT da su priče o "non-pejperu " izmišljotina i u službi unutrašnjo-političke borbe u Sloveniji.

"Nikad niko nije pričao o tome. Ni Janša, ni ministar spoljnih poslova nikada nisu pričali o menjanju granica", kazao je on, prenosi Dnevni avaz. "Ja lično mislim, a mislim da je to i stav našeg premijera, da je BiH država, a što je potvrdio i Dejtonski sporazum", kaže Bogovič i dodaje da je cela priča smišljena da naškodi Janši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: