"Ne možemo sebi da dozvolimo da stvorimo kovid-generaciju na Balkanu"

Evropska unija i UNICEF najavili početak programa vrednog pet miliona evra za ublažavanje uticaja pandemije na najugroženiju decu Zapadnom Balkanu i Turske.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

11:07

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Cilj programa je da se za oko 490.000 dece i roditelja obezbedi bolji pristup javnim službama koje promovišu razvoj, obrazovanje, zdravstvene usluge i zaštitu u ranom detinjstvu.

Ne možemo sebi dozvoliti da stvorimo kovid generaciju, a ovim programom pomažemo u pružanju kontinuiranog pristupa osnovnim uslugama brige o deci za skoro pola miliona dece i roditelja, izjavila je direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera u zajedničkom saopštenju UNICEF i EU.

Dodala je da će program obuhvatati pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, podršku kontinuiranim uslugama u oblasti zdravstva i ishrane i unapređenje dostupnosti usluga za razvoj u ranom detinjstvu.

Regionalna direktorka UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan, rekla je da na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, saradnja UNICEF sa EU ima za cilj da zaštiti prava dece na obrazovanje, zdravlje i zaštitu i osigura da nacionalni sistemi koji pružaju ove usluge budu pravičniji, inkluzivniji i zadovolje potrebe najugroženije dece i roditelja.

Finansiranje programa je deo paketa pomoći EU Zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19, koji trenutno iznosi više od 3,3 milijarde evra, a podsećaju da je "Tim Evrope" dao doprinos od 2,2 milijarde evra za program Kovaks, uključujući milijardu evra iz EU fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: