U BiH potrošili sve vakcine iz Srbije, zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu

Nadležne ustanove u Federaciji BiH iskoristile su sve vakcine donirane iz Srbije pre isteka roka trajanja.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2021.

09:08

U BiH potrošili sve vakcine iz Srbije, zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Najveći deo utrošen je za imunizaciju zdravstvenih radnika, zatim štićenika staračkih domova i osoba starijih od 60 godina, potvrđeno je za Klix.ba.

Republika Srbija je kroz donaciju u dva kontingenta Federaciji Bosne i Hercegovine donirala ukupno deset hiljada doza vakcina protiv zaraze koronavirusom proizvođača AstraZeneka. Vakcinama u obje pošiljke rok trajanja je bio do 29. marta ove godine, do kada je i izvršeno njihovo apliciranje.

Prema ranijem dogovoru kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, sve doze AstraZenekinih vakcina koje su stigle na tlo Federacije BiH bile su namenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, zbog činjenice da u pojedinim kantonima medicinsko osoblje, među kojim i lekari, nije želelo biti imunizirano vakcinom spomenutog proizvođača, donesena je odluka da se one apliciraju građanima koji se nalaze u redu prioriteta, kako doze ne bi propale.

Zdravstveni radnici protiv vakcinacije

I Unsko-sanski kanton iskoristio je sve količine doniranih vakcina, a kako je rekla direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zarina Mulabdić, prvi ciklus imunizacije obavljen je kod zdravstvenih radnika, ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i štićenika staračkih domova.

U ovom kantonu je specifično da svi zaposleni uglavnom nisu za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom. Prema anketi koju su sproveli, od ukupno 2.150 zaposlenih medicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama, njih 1.319 saglasno je za vakcinisanje, dok ostali ne pristaju na to.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, sve količine vakcina su aplicirane i pored činjenice da je određeni deo zdavstvenih radnika odustao od imunizacije AstraZenekinim proizvodom.

"Oni su odustali od vakcinacije zbog priče koja je postojala (sumnja na sigurnost i učinkovitost, op.a.) u vreme kada smo donaciju dobili. Ali, ipak je na kraju veći dio zdravstvenih radnika vakcinisan. Onaj višak vakcina koji nam je ostao iskorišćen je za vakcinacije u staračkim domovima. Najvažnije je da nemamo odbačenih, odnosno neiskorišćenih doza", rekla je za Klix.ba direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: