Hakeri preuzeli kontrolu nad sigurnosnim kamerama širom SAD

Jedna hakerska grupa uspela je da preuzme kontrolu nad sigurnosnim kamerama u bolnicama, školama, kompanijama i zatvorima širom SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Drazen Zigic
Ilustracija: Shutterstock/Drazen Zigic

Pročitajte još:

Više hakerskih grupa znalo; Prvooptužena je Kina

Kina napala SAD? Bela kuća izdala upozorenje Novi napad na parlament - ukradeni podaci

Kako AP prenosi, prvo su provalili u sistem američke kompanije Verkada koja radi sa svim pogođenim ustanovama.

Agencija navodi da je kalifornijska kompanija Verkada u sredu potvrdila napad i saopštila da se istražuje obim ove zloupotrebe, a da je obavestila policiju i svoje korisnike.

Švajcarski haker Til Kotman, član grupe koja sebe naziva "APT-69420 Arson Cats", potvrdio je u internet razgovoru za AP da je za ovaj napad odgovorna mala grupa hakera homoseksulane orjentacije, iza koje ne stoji nijedna država, a da su njihovi ciljevi želja za zabavom, sloboda seksualnog opredeljenja, bolji svet.

On je izjavio agenciji da su hakeri pristup bezbednosnim sistemima dobili zahvaljujući tome što je grupa iskoristila super administratorski nalog za kompaniju Verkada, a iz ove kompanije su saopštili da su trenutno blokirali sve interne naloge administratora kako bi se sprečio novi neovlašćeni pristup.

AP prenosi da su hakeri mogli dva dana nesmetano da potencijalno prate uživo desetine hiljada kamera, uključujući mnoge osetljive lokacije poput bolnica i škola, a Kotman je rekao da su ovim potezom hakeri želeli da skrenu pažnju na opasnosti masovnog nadzora.

Neke od pogođenih ustanova su osnovna škola "Sendi Huk" u Njutaunu, u državi Konektikat gde je 2012. godine u jednom od najsmrtonosnijih terorističkih napada u istoriji SAD ubijeno 26 učenika i šest nastavnika, ali i objekti kompanije Tesla i zatvor u okrugu Madison u Alabami, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu