"Tražimo hitno izvinjenje, i to javno"

Moskva -- Tvorci "sputnjika V" traže izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove jer je mogućnost hitnog odobrenja te vakcine uporedila sa ruskim ruletom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP
Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Na zvaničnom nalogu "sputnjika V" na Tviteru danas je objavljeno da ti komentari Kriste Virthumer Hohe otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine.

"EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja“, istaknuto je u objavi.

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Agencija Tas prenosi da je Kriste Virtumer Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja ruske vakcine protiv koronavirusa u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine "sputnjik V", tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu "sputnjika V", ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost "sputnjika V" iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu The Lancet. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi Tas.

S druge strane, "rat" oko vakcina vodi se i na bojnom polju između SAD i Rusije, jer je iz Bele kuće saopšteno da znaju i prate aktivnosti ruskih obaveštajnih službi koje podrivaju vakcine američkih proizvođača "Fajzer" i "Moderna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu