Svet 14

28.04.2024.

17:42

"Putin kao Hitler. Zaustavite ga..."

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski apelovao je na Nemačku da poveća pomoć Ukrajini i pošalje joj rakete Taurus objasnivši da je bolje zaustaviti predsednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini, nego da se nađe na poljskim granicama.

Izvor: Beta

"Putin kao Hitler. Zaustavite ga..."
Shutterstock/Vladimir Wrangel

Podeli:

U tom slučaju, dodao je, Putin bi kao nacistički lider Adolf Hitler sa Čehoslovačkom pred Drugi svetski rat, iskoristio ukrajinsku industriju i njene vojnike za napad na Zapad.

Šikorski je u intervjuu za nemački list Bild, koji objavljuje i poljski portal Onet.pl, upozorio da Zapad stoji pred izborom da ruska armija bude poražena u granicama Ukrajine ili da se pobednička ruska armija nađe na granici Poljske

"U slučaju pobede Putin će postupiti sa Ukrajinom isto kao Hitler sa Čehoslovačkom, iskoristiće industrijski potencijal i ljude Ukrajine za dalji rat. Polovina nemačkih tenkova koji su 1939. godine napali Poljsku bili su u stvari češki tenkovi. Dakle ako Putin osvoji Ukrajinu biće jači, a mi ćemo imati veći problem", kazao je Šikorski.

Poljski ministar rekao je da mu se zimus, na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, učinilo da su nemački političari zadovoljni što procenjuju da bi Rusiji trebalo četiri do pet godina da bude spremna da napadne Nemačku.

"Ali radi se o tome da pre nego što Rusija stigne do Nemačke imaće na putu nekoliko zemalja. Pre napada na Ukrajinu Putin je tu zemlju opisivao kao veštačku tvorevinu slično kao što danas bivši ruski predsednik Medvedev govori o Letoniji. Te pretnje ne možemo više da doživljavamo kao suludo brbljanje jer su ti ljudi pokazali da se u stanju da ostvaruju sulude ideje", kazao je šef poljske diplomatije.

Radoslav Šikorski ocenio je, međutim, da nema indicija da zvanična Moskva u ovom ratu namerava da upotrebi nuklearno oružje.

"Nema fizičkih znakova da vade nuklearne glave iz magacina. To bismo znali unapred. A Putin ne odlučuje sam o upotrebi nuklearnog oružja i lanac odlučivanja obuhvata Ministarstvo odbrane i Generalštab", kazao je Šikorski.

Poljski ministar rekao je da bi Putin (za upotrebu nuklearnog oružja) morao da ubedi svoje generale, a podsetio je da su SAD oštro upozorile Rusiju da nikako ne poseže za nuklearnim naoružanjem.

Po oceni poljskog ministra članicama NATO trenutno ne preti napad Rusije, jer ona nije u stanju za sada da pobedi Ukrajinu, a to da ni Moskva ne očekuje napad Zapada potvrđuje činenica da je Rusija morala da povuče deo svojih vojnika iz Kalinjingradske oblasti.

Šikorski je takodje uveren da ni stav predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa nije tako crno-beli kako neki misle, jer je shvatio da mu odbijanje da pomogne Ukrajini ne donosi popularnost među biračima, a nije ni protestovao zbog usvajanja novog paketa vojne pomoći Ukrajini od nekoliko desetina milijardi dolara.

Šikorski je rekao da Rusija nije nepobediva, njene zalihe nisu beskonačne, a ratovi su se u istoriji završavali i zbog ekonomskog kraha jedne od strana, kao što se desilo Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

"Očekujem da će se za godinu - dve dana pojaviti istinske teškoće u ruskoj privredi", rekao je Šikorski.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: