Svet 0

28.04.2024.

17:07

Šalju vojsku?

Britansko ministarstvo odbrane razmatra slanje trupa u Gazu u pratnji kamiona pomoći koji se odvoze s velikog plutajućeg pristaništa koje je izgradila američka vojska, rekao je britanski odbrambeni izvor.

Izvor: Klix.ba

Šalju vojsku?
Shutterstock/Andrew Harker

Podeli:

Pristanište bi trebalo da bude dovršeno sledećeg meseca u istočnom Sredozemlju, a zatim će biti gurnuto prema obali Gaze. Ali američki predsednik, Džo Bajden, obećao je da američke snage koje upravljaju projektom neće kročiti tamo na kopno.

To znači da se mora pronaći neko drugi ko će preuzeti odgovornost za jedan od najizazovnijih delova politički sporne dostave pomoći.

Postoji "razmatranje" uloge Velike Britanije unutar britanskog ministarstva odbrane, rekao je izvor, iako izazovi znače da se to čini malo verovatnim: "Nije gotova stvar, a verovatno nije ni nešto za šta su raspoloženi".

Ideja se pojavila "organski" tokom rasprava između Velike Britanije i SAD-a o isporukama pomoći s pristaništa, dodao je izvor.

Nikakav predlog nije poslat premijeru Rišiju Sunaku na razmatranje, navodi BBC, koji je prvi izvestio o mogućoj ulozi Velike Britanije. Ministarstvo je odbilo da to komentariše.

Zvaničnici u Vašingtonu verovatno traže moguće partnere koji su spremni da preuzmu misiju koja će izložiti velikim rizicima i imati malo prednosti osim usluge Vašingtonu.

Ko god odveze kamione s plutajućeg pristaništa, otići će u zonu aktivnih borbi u kojoj je ubijeno više od 200 humanitarnih radnika.

Izraelsko bombardovanje konvoja pomoći kojim je upravljao "World Central Kitchen" 1. aprila, u kojem je poginulo sedam međunarodnih humanitarnih radnika, pojačalo je sigurnosnu zabrinutost oko bilo kakvih nezavisnih nastojanja u distribuciji.

Nivo očaja i gladi u severnoj Gazi takođe znači da postoji rizik od velikih gomila koje pokušavaju da dođu do kamiona koji prevoze zalihe, iako američki plan predviđa istovar pomoći u sigurnom području pre nego što se prebaci u kamione koje voze Palestinci za dostavu širom Gaze.

Krajem februara najmanje 112 ljudi je ubijeno, a više od 700 povređeno u masakru kada su izraelske snage otvorile vatru na gomilu okupljenu oko kamiona s humanitarnom pomoći.

Američko pristanište osmišljeno je kako bi sprečilo glad na severu Gaze, a SAD kažu da je osmišljeno da nadopuni, a ne zameni kopnene isporuke. Ambicija je da novi pomorski put omogući 90 kamiona dnevno zalihe u Gazu, što će porasti na 150.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: