Usvojen tužbeni zahtev Dragana Đilasa

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

09:49

Default images

U IME NARODA

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Snežana Marjanović, sudija pojedinac, u pravnoj stvari tužioca Dragana Đilasa iz Beograda, koga zastupa punomoćnik advokat Miroslava Dajč iz Beograda, protiv tuženih "Radio difuzno preduzeće B92" a.d. Beograd sa sedištem u Beogradu, i Miloša Vlahovića iz Beograda, koje zajednički zastupa punomoćnik advokat Igor Petronijević iz Beograda, radi naknade nematerijalne štete, vrednost predmeta spora 1.000.000,00 dinara, nakon održane glavne i javne rasprave, dana 02.02.2021. godine, istog dana, doneo je

PRESUDU

1. USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Dragana Đilasa iz Beograda, pa se utvrđuje da je tuženi, Miloš Vlahović iz Beograda, objavljivanjem neistinitih informacija, u elektronskom mediju "B92 net" od 25.10.2019. godine, u kojima je tužilac označen kao lice koje je podmitilo profesora sa beogradskog Univerziteta da glasa da je doktorat Siniše Malog plagijat, povredio tužiočevo pravo na dostojanstvo i pravo na pretpostavku nevinosti.

2. USVAJA SE DELIMIČNO tužbeni zahtev tužioca Dragana Đilasa iz Beograda, pa se obavezuju tuženi, "Radio difuzno preduzeće B92" a.d. Beograd i Miloš Vlahović iz Beograda, da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, nastalih zbog objavljivanja neistinitih informacija u elektronskom mediju "B92 net" od 25.10.2019. godine, u kojima je tužilac označen kao lice koje je podmitilo profesora sa beogradskog Univerziteta da glasa da je doktorat Siniše Malog plagijat, solidarno isplate iznos od 100.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 02.02.2021. godine do isplate, u roku od 15 dana od prijema prepisa presude.

3. ODBIJA SE DELIMIČNO tužbeni zahtev tužioca Dragana Đilasa iz Beograda, kojim je tražio da sud obaveže tužene, "Radio difuzno preduzeće B92" ad. Beograd i Miloša Vlahovića iz Beograda, da tužiocu na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, isplate iznos preko dosuđenog u stavu 2. izreke presude do traženog iznosa od 1.000.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 02.02.2021. godine do isplate.

4. OBAVEZUJE SE tuženi, Miloš Vlahović iz Beograda, odgovorni urednik "B92 net", da objavi uvod i izreku ove presude, bez komenatara i bez odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju elektronskog portala od pravnosnažnosti ove presude.

5. ODBACUJE SE zahtev tužioca, Dragana Đilasa iz Beograda, u delu u kome je tražio da tuženi, Miloš Vlahović iz Beograda, ovu presudu objavi pod pretnjom novčanog kažavanja.

6. ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Dragana Đilasa iz Beograda, preko dosuđenog u stavu 4. izreke presude, do zahteva kojim je tražio da se obaveže tuženi Miloš Vlahović iz Beograda, odgovorni urednik "B92 net", da ovu presudu objavi u celosti, bez komenatara i bez odlaganja, najkasnije u drugom narednom broju elektronskog portala od pravnosnažnosti ove presude.

7. OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu solidarno isplate na ime troškova parničnog postupka iznos od 44.800,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti ove presude do isplate, u roku od 15 dana od prijema prepisa presude.

8. ODBIJA SE zahtev tužioca kojim je tražio da sud obaveže tužene da mu solidarno isplate na iznos dosuđenih troškova postupka od 44.800,00 dinara zakonsku zateznu kamatu od 02.02.2021. godine do izvršnosti presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: