Đukanović: Transfer vlasti potvrdio demokratski kapacitet u Crnoj Gori

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/BORIS PEJOVIC
EPA/BORIS PEJOVIC

On je izjavio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji "novi kapacitet demokratske kulture" u toj zemlji.

Kako je danas saopšteno njegovog kabineta, Ðukanović je takođe naglasio neophodnost da se u novim uslovima potvrdi puno razumevanje uloge Crne Gore kao članice NATO-a i prakse da se "ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom".

Ðukanović je razgovoru sinoć u Podgorici naveo da su evropske političke snage u Crnoj Gori odlučne da podrže sve što zemlju vodi ka Evropi i time doprinose održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom, kaže se u saopštenju.

On je takođe pozdravio "zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata".

Lajčak je izrazio i očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja s politikama i stavovima EU, uključujući onu kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu