Vakcinišu fudbalere i poznate ličnosti, a nemaju dovoljno doza za zdravstvene radnike

Odluka Palestinske uprave da iz svojih zaliha vakcina izdvoji deo za vakcinisanje visokih zvaničnika, fudbalera i drugih poznatih ličnosti izazvala je kritike.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/DEDI SINUHAJI
EPA/DEDI SINUHAJI

Više puta je rečeno da će se najpre imunizovati zdravstveni radnici i stariji pacijenti koji su u najvećoj opasnosti da teško obole ili umru.

Međutim, do sada je nabavljeno dovoljno doza da se vakciniše samo 6.000 od gotovo pet miliona stanovnika.

"Od početka smo se usredsredili na zdravstvene radnike, ali ih ima oko 100.000 na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi. To nije dovoljno", rekla je palestinska ministarka zdravlja Mai Alkaila novinarima.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je obezbedilo još desetine hiljada doza preko programa Svetske zdravstvene organizacije za pomoć siromašnim zemljama i ugovora sa farmaceutskim kompanijama, ali isporuka još nije bilo.

Izrael se u međuvremenu suočio sa međunarodnim kritikama jer svoje velike zalihe nije podelio sa Palestincima na teritorijama koje kontroliše više od pola veka, već je dao samo 2.000 doza vakcina Moderne Palestinskoj upravi.

Palestinska uprava je nabavila još 10.000 doza ruskih vakcina sputnjik V.

Nezavisna komisija za ljudska prava (ICHR) i Aman, druga palestinska organizacija koja promoviše transparentnost, obe su objavile saopštenja u kojima pozivaju Palestinsku vladu da objasni kriterijume za distribuciju vakcina.

ICHR je navela da je dokumentovala slučajeve davanja vakcine "na osnovi posredovanja i ličnih odnosa bez poštovanje medicinskog prioriteta", kao i slučajeve u kojima su zvaničnici pomogli svojim rođacima da dobiju vakcine.

Ministarka Alkaila je rekla da je 2.000 doza isporučeno u pojas Gaze u kome vlada islamski ekstremistički Hamas i koji je pod blokadom Izraela i Egipta.

Ona je takođe navela da je još 200 doza poslato na dvor u susedni Jordan, ali nije obelodanila detalje.

Od preostalih 9.800 doza 90 odsto je dato zdravstvenim radnicima, ostatak za bezbednosne snage koje čuvaju 85-godišnjeg palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i premijera Muhameda Štajeha.

Vakcine su takođe date visokim članovima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) starijim od 65 godina i javnim službenicima koji se pripremaju za izbore u maju, rekla je ministarka.

Dobili su ih i članovi nacionalnog fudbalskog tima kako bi mogli da predstavljaju Palestince na međunarodnim utakmicama i studenti kojima je potrebna potvrda o vakcinaciji za studiranje u inostranstvu.

Ministarka je potvrdila da je bilo grešaka jer su vakcine dobila i dva novinara u Vitlejemu, ali je rekla da su oni postupili suprotno propisima i da su zato opomenuti.

Na palestinskim teritorijama zabeleženo je gotovo 190.000 slučajeva zaraze i više od 2.000 ljudi je preminulo od početka pandemije, a Palestinska uprava je uvela nove restrikcije ove nedelje u odgovoru na rastući broj slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu