E sada BiH preti tužba od Astrazeneke

Sarajevo -- Astrazeneka razmišlja da tuži BiH zbog izjave ministarke Bisere Turković, koja je rekla da je ta vakcina za siromašne, lošijeg kvaliteta i jeftina.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Almdr Badnjević, direktor "Verlaba", preneo je sarajevski Avaz, izjavio je da, prema njegovim saznanjima, manadžment Astrazeneke razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave ministarke iz Saveta ministara BiH, datoj onog dana kada je predsednik Srbije toj zemlji donirao 5.000 doza Astrazenekine vakacine protiv koronavirusa.

Komentarišući potez Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića, Turkovićeva je izjavila da je vakcina Astrazeneke lošijeg kvaliteta. Nastavila je sa omalovažavanjem iznoseći tvrdnju da vakcine nisu odobrene za zemlje EU i da su namenjene siromašnim zemljama, a takođe je rekla i da se one proizvode u Indiji. Potom je rekla i da je ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

Njenu izjavu komentarisali su i sam Vučić, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Vučić je poručio da BiH može od Srbije da zatraži bilo koju vrtsu vakcine, budući da će ih naša zemlja uskoro imati pet različitih, i da će je dobiti, dok je Dodik kazao da su izjave ministarke Turković "čista glupost koja odražava pravo stanje stvari u BiH".

Izjava je naišla i na ogroman broj komentara po društvenim mrežama u BiH koji su mahom osuđivali izjavu ministarke, poručujući BiH političarki da - ako je vakcina dostupna, zašto nije već nabavljena. Takođe, mnogi građani BiH uputili su niz uvreda na račun Turkovićeve i njene izjave koju su nazvali sramnom.

Sada BiH preti i tužba, pišu sarajevski mediji.

"Biće dobro ako izbegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta Astrazeneke da zbog izjava naših zvaničnika, da je vakcina namenjena za siromašne zemlje, mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine", rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Evropska agencija za lekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU. "Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astrazeneke, tako da verujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu", rekao je Badnjević, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu