Srbija će saznati za zločine Belivukove grupe; "Biće šokirani i svet i Evropa" VIDEO

Prema najavi predsednika Srbije, najkasnije u četvrtak, 4. marta Srbija će saznati za zločine koji se stavljaju na teret Veljku Belivuku.

Izvor: B92, prva
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Pročitajte još:


Mediji: Pronađeni ljudski ostaci u vikendici Velje Nevolje

Tema moguće Sednice saveta za nacionalnu bezbednost nesumnjivo će biti borba države protiv mafije, kao i nova saznanja do kojih je policija došla.

U prethodna dva meseca uhapšena je grupa Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja, a mediji su izveštavali o novim saznanjima o ubistvima, oružju i zapleni droge.

Kada je odjeknula vest o hapšenju Veljka Belivuka, javnost ju je dočekala sa odobravanjem jer je njegova kriminalna istorija puna užasavajućih dela.

Pad tog kriminalca počeo je hapšenjem njegovog saradnika Darka Eleza krajem 2020. godine.

Elez, poreklom iz Bosne, i Belivuk su, prema rečima ministra policije Aleksandra Vulina, planirali da osnuju savez.

Oni nisu mogli u isto vreme da budu prisutni na ulicama, zbog čega je prvo razbijena mafijaška banda Darka Eleza.

Elez je večeras isporučen Bosni i Hercegovini, koja ga je tražila zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala, počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Darko Elez ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Srbije, a prema poternici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH.

Njegova kriminalna grupa aktivna je na ovim prostorima decenijama, a granice su im služile samo da se sklone od policije u drugu državu.

Akcija bez ijednog ispaljenog metka

Foto: ata images
Foto: ata images

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost kaže da smo u protekla dva meseca videli da je država krenula u odličnu operaciju.

"I ono što bih ja istakao jeste da je cela operacija izvedena bez ijednog opaljenog metka", napomenuo je on za televiziju Prva.

Prisluškivan predsednik države

Pročitajte još:


Kokeza odbio poligraf - nije odgovorio na pitanje da li je učestvovao u pripremi ubistva Vučića FOTO

Početkom januara, predsednik Srbije objavio je šokantne informacije da su on, njegova porodica i deo državnog vrha bili nezakonito prisluškivani.

Prisluškivanje je, prema prikupljenim informacijama, organizovao deo policije povezan sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, zajedno sa stranim službama.

"Naravno da sada treba isterati na čistac od koga mu je pretila opasnost, koji su domeni te opasnosti, u kom periodu je prisluškivan on, u kom periodu su vizuelno praćeni njegovi članovi porodice, po čijem nalogu, po čijem interesima", rekao je Obradović.

Krajem januara, Belivuk je priveden na saslušanje u svojstvu građanina, a do konačnog pada došlo je nepunih nedelju dana kasnije, 4. februara, kada je 300 pripadnika policije stavilo lisice njemu i 16-orici najbližih saradnika.

Filmska akcija bezbednosnih snaga odvijala se na 30 lokacija širom grada, a Belivuk je uhapšen na stadionu Partizana, kluba pod čijim navijačkim velom su se skrivala najteža kriminalna dela.

"Srbija, Evropa i svet će biti šokirani"

Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Pročitajte još:

"Ključno pitanje za Kokezu je bilo da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije" VIDEO

"Ova istraga je jako kompleksna, jer mi vidimo svakog dana da se nova lica povezuju sa celim ovim slučajem", ukazao je Obradović.

Trenutno je najvažnije da dokazi protiv ove kriminalne grupe ne budu kompromitovani.

Prikupljanje dokaza nastavlja se širom Srbije, a predsednik Vučić rekao je da će - objavljivanjem jednog dela - Srbija, Evropa i svet biti šokirani.

Kako je rekao, to što je najavio da će Srbija biti šokirana je čak i blag izraz. "Za koji dan, da li je u pitanju dan ili četiri, nije bitno, ali najkasnije u četvrtak", rekao je on na pitanje kada će objaviti nove informacije o borbi sa mafijom.

"Onda ćemo reći o čemu se sve radi i pokazati ljudima nešto što je blago govoreći jezivo, da bi ljudi mogli da vide da li se iza svega krije politika, zaštita režima, ili borba protiv zaista jedne ili više organizovanih kriminalih grupa", rekao je Vučić za TV Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu