Bela kuća: Bajden će dati 4 milijarde dolara

Vašington -- Predesednik SAD Džo Bajden će obećati sutra, za vreme sastanka G7 najrazvijenijih zemalja, četiri milijarde dolara za program Kovaks vakcina protiv koronavirusa

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Shutterstok/Christos S
Foto: Shutterstok/Christos S

To je saopštila večeras Bela kuća.

Prvi deo od dve milijarde dolara će biti oslobođen "vrlo brzo", rekao je jedan visoki američki zvaničnik. Druga tranša od dve milijarade će postepeno biti oslobođena u periodu od dve godine u 2021. i 2022.

Program Kovaks ima cilj da obezbedi antikovid vakcine za 20 odsto stanovništva u gotovo 200 zemalja i teritorija koje u tom programu učestvuju i ima pre svega mehanizam finansiranja koji omogućava da 92 zemlje sa slabim ili srednjim prihodima imaju pristup dozama vakcina.

Vanredno u Oklahomi

Takođe, Bela kuća je saopštila da je Bajden izjavio kako u Oklahomi psotoji vanredna situacija.

"Naložio je saveznu pomoć da dopuni državne i lokalne napore u odgovoru zbog vanrednih uslova koji su rezultat jake zimske oluje koja je započela 8. februara, 2021, i nastavlja se", navodi se.

"Predsednikova akcija ovlašćuje Odeljenje za nacionalnu bezbednost, Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), da koordinira sve napore za pomoć u katastrofama koji imaju za cilj ublažavanje poteškoća i patnji izazvanih vanrednim situacijama za lokalno stanovništvo i da pruži odgovarajuću pomoć za potrebne hitne mere, odobrene prema naslovu V Zakona o Stafordu, radi spašavanja života i zaštite imovine i javnog zdravlja i bezbednosti i smanjenja ili sprečavanja pretnje od katastrofe u svih 77 okruga Oklahome", piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu