Merkelova: Ne ispunjavaju sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost posle razgovora sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

20:11

Merkelova: Ne ispunjavaju sporazum
Foto: Shutterstok/360b

Merkelova je zabrinuta zbog iranskog kršenja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu te zemlje.

Angela Merkel "izrazila je zabrinutost jer Iran i dalje ne ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma", navodi se u saopštenju njenog kabineta i dodaje da je "došlo vreme za davanje pozitivnih signala koji će ojačati poverenje i povećati šanse za diplomatsko rešenje" očuvanja sporazuma.

Šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i Nemačke sutra bi trebalo o Iranu da razgovaraju sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Anthony).

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) predložio je u utorak da poseti Iran radi "nalaženja rešenja", pošto Teheran uskoro planira da inspektorima IAEA ograniči pristup nekim svojim objektima.

Grosi je u izveštaju dostavljenom državama članicama IAEA naveo da Iran od 23. februara planira "obustavljanje sprovođenja dobrovoljnih mera transparentnosti".

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump), jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: