Merkelova: Ne ispunjavaju sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost posle razgovora sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstok/360b
Foto: Shutterstok/360b

Merkelova je zabrinuta zbog iranskog kršenja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu te zemlje.

Angela Merkel "izrazila je zabrinutost jer Iran i dalje ne ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma", navodi se u saopštenju njenog kabineta i dodaje da je "došlo vreme za davanje pozitivnih signala koji će ojačati poverenje i povećati šanse za diplomatsko rešenje" očuvanja sporazuma.

Šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i Nemačke sutra bi trebalo o Iranu da razgovaraju sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Anthony).

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) predložio je u utorak da poseti Iran radi "nalaženja rešenja", pošto Teheran uskoro planira da inspektorima IAEA ograniči pristup nekim svojim objektima.

Grosi je u izveštaju dostavljenom državama članicama IAEA naveo da Iran od 23. februara planira "obustavljanje sprovođenja dobrovoljnih mera transparentnosti".

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump), jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu