"Korona preti da uništi čovečanstvo i nakon što je iskorenimo"

Naučnici su objavili alarmantno upozorenje zbog potencijalnih štetnih efekata na plodnost muškaraca koje izaziva koronavirus.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstock/TongStocker
Foto: Shutterstock/TongStocker

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozivaju na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovidom 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida, manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

Navode da virus preti da uništi čovečanstvo i nakon što se pandemija završi.

„Smatramo da je potrebno hitno praćenje stanja muških pacijenata zaraženih koronavirusom tokom oporavka", rekli su mikrobiolog Ju Tian i reproduktivni biolog Li-kuan Žou.

SARS-KoV-2, virus koji izaziva bolest kovid 19, ulazi u ljudsko telo putem enzima koji je prisutan u brojnim vitalnim organima, uključujući pluća, srce, bubrege i creva. To ih ostavlja podložnima značajnim oštećenjima, jer se virus tu nastani i počinje nekontrolisano da se umnožava.

Receptor enzima nalazi se u respiratornom, digestivnom, cirkulacijskom, neurološkom i potencijalno čak i u muškom reproduktivnom sistemu. Preliminarne studije utvrdile su prisustvo virusa u uzorcima sperme pacijenata obolelih od kovida 19.

Istraživači sa nemačkog i iranskog univerziteta izveštavaju o direktnim dokazima o oštećenju testisa nakon infekcije koronom. Oni su otkrili markere upale u uzorcima tkiva 84 pacijenta sa kovidom 19 od ukupno 189 uzoraka.

Timovi su testirali kvalitet sperme i tražili znake oksidativnog stresa kod pacijenata. Otkrili su da su upala i ćelijski stres dvostruko jači kod obolelih od kovida 19 od kontrolne grupe.

Zabrinjavajuće je da su spermatozoidi zaraženih pacijenata tri puta sporiji, a takođe je i sam broj spermatozoida bio dramatično manji.

"Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti“, kazao je lider tima istraživača Behzad Hajizadeh Maleki.

„Iako su ovi efekti pokazali tendenciju da se vremenom poboljšaju, oni su ostali značajno povećani kod pacijenata sa koronom, a razmera ovih promena takođe je povezana sa težinom bolesti“, dodao je.

Ako se ovi nalazi potvrde i potkrepe dodatnim istraživanjima, to preti da se usaglasi sa postojećim krizama plodnosti u mnogim zapadnim zemljama. Situaciju će verovatno pogoršati i nesigurna ekonomska situacija u kojoj pretnja globalnom recesijom i dalje visi u vazduhu, prenosi RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu