Srbija treća u Evropi - ispred samo Velika Britanija i Malta FOTO

U Srbiji je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 322.598 osoba.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Srbija je po broju vakcinisanih na milion stanovnika na trećem mestu u Evropi, posle Velike Britanije i Malte, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Kada je reč o broju vakcinacija na 100 stanovnika, Srbija je takođe na trećem mestu, posle Velike Britanije i Malte.

U regionu Srbija je prva po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a slede Rumunija i Slovenija.

U regionu je po ukupnom broju vakcinacija na prvom mestu Ruminija sa 528.378 vakcinisanih građana.

Blumberg potvrdio: Srbija sedma u svetu, druga u Evropi

U svetu je do jutros izdato više od 71,3 miliona doza vakcina u 57 zemalja, a najnovija stopa je u proseku 3,57 miliona doza dnevno, prema podacima koje prikuplja američki Blumberg.

Prema Blumbergu, Srbija prestigla sve zemlje Evropske unije kada je reč o procentualnom broju vakcinisanih građana. Ipak, treba naglasiti da Srbija u procesu vakcinacije pored Fajzera koristi i rusku i kinesku vakcinu. Srbija je sedma u svetu i druga u Evropi, prema ovim podacima. U Evropi je ispred nje samo Velika Britanija, a u svetu je lider Izrael koji je već dao više od 44 doze na svakih 100 stanovnika. Naime, većina vakcina prima se u dve doze.

Obavezna prijava za vakcinaciju

Na svim punktovima za vakcinaciju mogu da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave, sa terminom vakcinacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Termin za vakcinciju građani će dobiti nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra.

Mole se građani da poštuju procedure prijave i same vakcinacije, jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima.

Svi građani to mogu učiniti na adresi www.imunizacija.euprava.gov.rs.

Ukoliko osoba zainteresovana za vakcinaciju ne poseduje računar, može se prijaviti i telefonski, putem kontakt centra na broj telefona 0800 222 334, svakoga dana od 8 do 20 časova.

Vlada podseća sve građane Srbije da, bez obzira na to što je vakcina stigla u našu zemlju i što smo trenutno među vodećim državama u svetu po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika, epidemija nikako nije gotova.

Bez obzira da li smo primili vakcinu ili ne, moramo nositi maske u zatvorenim prostorima, voditi računa o higijeni ruku, održavati međusobnu distancu kada god je to moguće i redovno provetravati prostorije.

Odgovornim ponašanjem, poštovanjem epidemioloških mera i poštovanjem termina vakcinacije najbrže ćemo doći do našeg zajednilkog cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu