Pregovori Moskve i Vašingtona: "Izuzetan i brz napredak"

Moskva i Vašington brzo napreduju u pregovorima o produženju sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, kaže visoki ruski diplomata Mihail Uljanov.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.01.2021.

22:50

Pregovori Moskve i Vašingtona:
Ilustracija: maradon333/ Shutterstock

Ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču rekao je da Rusija i SAD "ostvaruju izuzetan i brz napredak“ u pregovorima o produženju sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, prenosi AP.

Postoje osnovani razlozi da se očekuje da će relevantni sporazum veoma uskoro postati realnost, napisao je Uljanov na Tviteru.

Američki predsednik Džozef Bajden je prošle nedelje predložio produženje sporazuma Novi START na još pet godina, a Kremlj je odmah pozdravio ovu ponudu.

Novi start je potpisan 2010. godine, a ističe 5. februara ove.

Sporazum propisuje da Rusija i SAD ne smeju imati više od 1.550 nuklearnih bojevih glava i 700 projektila i bombardera, kao i opsežne inspekcije na terenu, kako bi se utvrdilo poštovanje sporazuma.

Rusija je dugo vremena predlagala produženje sporazuma bez ikakvih uslova i izmena, ali je administracija prethodnog predsednika Donalda Trampa čekala sve do prošle godine kako bi otpočela pregovore, a produženje sporazuma uslovljavala je nizom uslova.

Dve strane nisu uspele da prevaziđu razlike ni nakon više meseci priprema pregovora, čiji je početak stalno odlagan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: