Saljihu Mustafa ne sme van pritvora; "Postoji opasnost da će pobeći"

Hag -- Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova ponovo je produžio pritvor nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Attila JANDI
Foto: Shutterstok/Attila JANDI

Prema ovoj odluci sudije za prethodni postupak, pritvor može da mu traje još dva meseca, nakon čega će sudija opet razmatrati da li i dalje stoje razlozi za njegovo zadržavanje u haškom pritvoru.

Odbrana Mustafe je prethodno tražila od sudije da mu ukine pritvor, ali bez posebnih uslova, ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu, koje je tražilo njegovo zadržavanje.

Sudija za prethodni postupak smatra da i dalje postoji opasnost da će Mustafa pobeći, zatim visok rizik da će ometati postupak koji se protiv njega vodi pred tim sudom, kao i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi.

"Identifikovanim rizicima, uzetim u obzir pojedinacno ili zajedno, može se efikasno upravljati samo ako se on nalazi u pritvorskom objektu", naveo je pored ostalog sudija u svojoj odluci, koja je danas objavljena na sajtu suda.

Sudija je dodao da bi sva uveravanja koja bi dao Mustafa bila nedovoljna da bi se garantovalo poštovanje bilo kojih uslova ili prevazilaženje konkretnih rizika od puštanja na privremenu slobodu.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu, gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferenciji krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu