"EU treba da pošalje jasnu poruku da to nije prihvatljivo"

EU je odlučila da početkom februara pošalje šefa diplomatije Žosepa Borelja u Moskvu i razmatra sankcije ukoliko Putin nastavi represiju nad opozicijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

15:58

FOTO: Profimedia

"Žosep Borelj će početkom februara posetiti Moskvu sa jasnom porukom EU i izvestiće o situaciji u Rusiji na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU 22. februara", rekao je jedan diplomata.

Evropska unija zahteva hitno oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica, uhapšenih tokom demonstracija u subotu u Rusiji.

Jedan od diplomatskih izvora rekao je Frans presu da su šefovi diplomatija zemalja EU danas razgovarali o sankcijama, ali su ocenili da je "preuranjeno" da se pribegne toj opciji.

"Sankcije su moguće sredstvo, ali moramo sačekati i videti šta će se dogoditi u Moskvi", dodao je drugi diplomatski izvor.

Šef litvanske diplomatije Gabrijelus Landsbergis izjavio je danas da "EU treba da pošalje jasnu poruku da to nije prihvatljivo". "Imamo režim sankcija i mislim da ga treba iskoristiti", rekao je on.

Borelj je u subotu osudio "masovna hapšenja" i "upotrebu prekomerne sile" nad demonstrantima u Rusiji koji traže oslobađanje Navaljnog.

"Principi pravne države moraju da se primenjuju i u Rusiji i očekujemo da oni koji su mirno protestovali i nije bilo razloga za njihovo hapšenje, budu takođe odmah oslobođeni", izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

EU već nedelju dana traži oslobađanje Navaljnog, koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke, gde je bio zbrinut zbog trovanja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u petak pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina zahtevajući oslobađanje Navaljnog.

"Slobodan Navaljni bi omogućio novi i bolji odnos Evropske unije i Rusije. Danas i sutra bismo razgovarali o saradnji sa Rusijom umesto o sankcijama", podvukao je šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: