Fajzer posvađao Evropsku uniju

Kompanija Fajzer ove nedelje isporučuje dvaputu manju količinu vakcina protiv kovida 19 nekim članicama EU nego što je dogovoreno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.01.2021.

18:50

Fajzer posvađao Evropsku uniju
Foto: Shutterstok/G.Tbov

Zbog toga raste nezadovoljstvo u Uniji.

Rumunija će tako dobiti 50 odsto planiranih količina ove nedelje, a isporuka će se povećavati postupno, da bi tek krajem marta Bukurešt dobio dogovorene količine, rekao je zamenik ministra zdravlja Andrej Bačiju za Rojters.

Slična situacija je i u Poljskoj, koja je u ponedeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 odsto manje od očekivanog.

Češka vlada zbog problema sa nabavkom takođe usporava kampanju vakcinacije.

"Moramo da očekujemo da će biti smanjenje broja vakcinacija u naredne tri nedelje", rekao je ministar zdravlja Jan Blatni novinarima.

Isporuka Fajzerove vakcine biće manja za 15 odsto ove nedelje, a sledeće za 30 procenata.

Fajzer je Bugarskoj i Poljskoj saopštio da će nadoknaditi nedostajuće doze.

Međutim, danski Institut za serum saopštio je da će 50 odsto manje doza ove nedelje dovesti do smanjenja za 10 procenata u prvom kvartalu.

Zvaničnici ovih zemalja kažu da smanjenje isporuka podriva njihove napore da sprovedu masovnu vakcinaciju.

Italija
je u sredu zapretila da će tužiti kompaniju Fajzer. Mađarska je danas izdala preliminarno odobrenje za korišćenje vakcina protiv koronavirusa Astrazeneke i ruske vakcine sputnjik V, a iz Budimpešte pozivaju Brisel da utiče na to da se Fajzer pridržava plana isporuke.

"Bili bismo zadovoljni ako bi Evropska komisija preduzela korake da što pre osigura da Fajzer i drugi proizvođači izmene količine isporuke", rekao je šef kabineta premijera Ðerđ Gulijaš.

Problem zbog smanjenih isporuka Fajzerovih vakcina imaju i Kanada i Švajcarska.

Sve informacije o pandemiji koronavirusa u svetu iz minuta u minut pratite OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: