Procurile informacije: Merkelova stavlja Nemačku pod ključ

Iako sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih pokrajina još traje, procurile su neke informacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/Maja Hitij / POOL
EPA/Maja Hitij / POOL

Među njima je najvažnija da će Nemačka biti u još strožem zaključavanju, koji će trajati do 14. februara.

Merkelova i čelnici pokrajina dogovorili su se da se, uz postojeće, uvedu i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.

To uključuje takozvane hirurške maske, te maske poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu, javljaju nemački mediji.

Uz to, dokument s novim merama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće.

Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenicima rad od kuće kad god je to moguće.

To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo da uspori širenje koronavirusa.

Od poslodavaca se, takođe, traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima.

Ograničenja su delovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procurio sa sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, jer se smanjio broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

Ipak, pad broja zaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja koronavirusa.

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola.

Od toga se, po svemu sudeći, za sada odustaje, te se nastavlja onlajn nastava.

Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati, preneo je portal Index.hr.

Nemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti zatvaranja, koje je prvo trebalo da traje samo četiri sedmice i da se završi pre božićnih praznika.

U zemlji su, u međuvremenu, zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mere koje su od uvođenja početkom novembra postupno pojačavane.

Na snazi je i mera prema kojoj jedno domaćinstvo može posetiti samo jedna osoba koja nije član porodice.

U okruzima u kojima ima više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu