Trampovi poslednji vojni potezi; "Uvek ću biti posvećen tome"

Vašington -- Američka vojska smanjila je do danas broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500, javila je agencija AP.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pročitajte još:

Tramp može da preokrene sve - Ustav je nem

Predsednik Donald Tramp, koji je naredio smanjenje u novembru, rekao je u četvrtak da je nivo vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo u 19 godina, ne navodeći o koliko vojnika je reč.

Prošlog februara Trampova administracija postigla je sa talibanima sporazumom o povlačenju Amerikanaca iz Avganistana u roku od 18 meseci, posle 19 godina aktivnosti u toj zemlji.

Nije jasno kako će se dalje, do maja 2021, odvijati povlačenje po dolasku administracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, navodi AP.

Bajden se zalagao za zadržavanje malog broja antiterorističkih snaga u Avganistanu kako bi se osiguralo da ekstremističke grupe poput Al Kaide ne budu u stanju da pokrenu napade na SAD.

Tramp je u kratkom saopštenju istakao dugogodišnju želju da se vojska SAD u potpunosti povuče iz Avganistana. "Uvek ću biti posvećen zaustavljanju beskrajnih ratova", naveo je Tramp.

Prema Zakonu o odbrani koji je Kongres doneo pre dve nedelje, Pentagonu je bilo zabranjeno da koristi novac iz ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg budžeta za smanjenje broja vojnika na manje od 4.000.

Tramp je uložio veto na tu odluku, ali su i Predstavnički dom i Senat glasali da se poništi predsednički veto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu